Grenser for plagiat

Forfatteren Michel Baigent mener at fagboken hans ‘Hellig blod, hellig gral’ inspirerte Dan Brown til å skrive thrilleren ‘Da Vinci-koden’. Han truer nå med rettsak og klekkelig erstatning, i følge en artikkel i Aftenposten.

Dersom ikke forståelsen av plagiat og copyright blir begrenset, kan det utgjøre en alvorlig fare for idé-utviklingen i samfunnet. Rettsapparatet vil nok avvise denne saken, men det er tragisk om sensasjonelle mediaoppslag stadig skal ta oppmerksomheten bort fra det faglige innholdet i diskusjoner.

Merker meg forøvrig at Aftenposten i dag dementerte flere påstander i dekningen sin av Alnæs-saken.

Etter den forrige artikkelen min om plagiering spurte en kommentar hva jeg ville føle om noen kopierte teksten min på bloggen, brukte teknikker for å få flere søkertreff og tjente penger på det jeg skrev?

 • Oppmerksomhet er det viktigste for en ekte blogger. Valget mellom noen tusenlapper for å bli lisensiert i en liten lokalavis eller å få en lenke på Dagbladet hadde vært enkelt. Lesere fremfor penger, takk.
 • Innholdet i artiklene hadde det vært ganske lett å kopiere ut, men kommentarene er mer komplisert. Samtalen i en blogg er viktigere enn artiklene.
 • Distribusjon er ofte vel så viktig som å komme høyt opp i søkemotorene. I dette tilfellet vil det si at andre lenker til meg. De tilfellene trafikken på Typisk Tor Andre har økt har det vært fordi siden har vært omtalt eller lenket til fra andre steder (Fett, Nettdagboken og en del av sidene listet opp under Norske blogger).

2 kommentarer »

 1. Anonymous said

  I tilfellene hvor det snakkes om plagiat, er jo saken nettopp at du *ikke* ville blitt omtalt personlig eller fått en peker fra Dagbladet, men at noen brukte innholdet ditt mer eller mindre ordrett *uten at du ble kreditert*. Det gjøres hele tida, men det gjør det ikke til god folkeskikk, verken blant bloggere, journalister eller forfattere. Å kopieres ukreditert er det veldig, veldig få som setter pris på, og det synes jeg er høyst forståelig. Det er en grunn til at den vanlige betingelsen i brukslisenser à la Creative Commons, nettopp er kreditering.

  (Dette som en kommentar til det siste avsnittet i postingen din — Brown og kameraten bryr jeg meg fint lite om, må jeg tilstå. Brown skriver OK tyggegummilitteratur type hubba bubba med store bobler og mye sukker, men fortjener etter min mening ikke å bli tatt veldig alvorlig verken litterært eller «faglig» på det han skriver om.)

  🙂 Jorunn
  http://andedam.org

 2. Tor Andre said

  Helt enig i at mangelfull kreditering er en dårlig folkeskikk og latskap. Tok dette opp i en tidligere posting om norsk journalisme.

  http://www.typiskta.com/2004/07/nyheter-norske-journalister-jukser.html

  Men jeg vil ikke at det skal være ulovlig og føre til rettssaker. Tolkes plagiat for strengt kan det føre til begrensinger i utveksling av idéer.

  Siste del av innlegget mitt var et svar på et spørsmål om hva jeg ville synes om å bli plagiert.

  http://www.typiskta.com/2004/11/flere-plagiater-takk.html

  Når jeg først hadde skrevet en provoserende artikkel kunne jeg jo ikke være feig å trekke meg helt tilbake.

  Spørsmålet er da, er målet mitt å spre en idé eller å spre navnet sitt? Tittelen på denne bloggen kan tyde på at jeg mener det siste, men det mest samfunnsnyttige ville være det første. Da burde det spille liten rolle å knytte idé og navn sammen.

  Skulle jeg komme i den situasjonen at noen plagierte meg vill jeg selvsagt bruke det for hva det var verdt og skaffe masse oppmerksomhet om ‘Typisk Tor Andre’ :o)

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: