Oslo Filmfestival – Tre animerte japanere

Animé har vært den store suksessen under Oslo Filmfestival. Utsolgte forestillinger tyder på at japansk tegnefilm er i ferd med å etablere seg langt fremme i bevisstheten til norske filmentusiaster. Forhåpentligvis fører det til at distributører og festivalarrangører tar inn mer animé.

Appleseed‘ lykkes langt bedre enn ‘Wonderful days‘ med å få 3D og 2D-animasjon til å fungere sammen. Forbedringen skyldes at klassisk cell animasjon er projisert på modeller av figurene. Dermed er karakterene godt integrert i de storslagne bakgrunnene, samtidig som særlig øynene er utrolig utrykkfulle. Munnen derimot lever i sin egen verden. Av en eller annen grunn ser datagrafikk ut til å ha problemer med tale.

Teknikken lykke ikke like godt med bevegelse. Jeg gjetter på at filmskaperne har brukt motion capture, en teknikk hvor man tar opp bevegelsene til virkelig skuespillere. Det er noe seigt, tregt og forutsigbart over animasjonen som som virker langt mindre levende enn 2D animasjonene og bakgrunnene. Selvom dette i sum er et langt skritt fremover teknisk for animé, er det enda noe vei å gå for å perfeksjonere blandingen av 3D og 2D.

Historien er så klassisk japansk populærkultur som det er mulig å få blitt. En liten enklave av sivilasjon eksisterer i en verden som har gått under i en verdensomspennende krig. Her foregår det en heftig politisk strid mellom mennesker og en ny genmanipulert rase. Og endelig får vi se et eksempel på mennesker inne i kjemperoboter på kinolerretet i Norge.

Det melodramatiske og sentimentale i ‘Appleseed’ kan være vanskelig å svelge for mange i vår mer ironiske kultur. Jeg synes det fungerer helt greit her. Mye action underveis hjelper på både dette og mye filosofering rundt hva det betyr å være menneskelig.

Filmen bygger på en lengre serie med tegneserier og gjenspeiler kompleksitet bygget opp over flere år. Konsekvensen er noen lange sekvenser hvor bakgrunnen må forklares i det vide og det brede. Det er en grei pris å betale for en historie med dybde. Noen ganger ble imidlertid mye tid brukt for å forklare opplagte ting, mens viktige plotelementer ble hengende og dingle.

‘Appleseed’ er en godt laget og underholdende film, med et par store svakheter. For å forklare hva som er typisk japansk er den helt ypperlig.

Tokyo godfathers‘ er langt mindre typisk. Tre uteliggere finner en baby på juleaften. I løpet av romjulen må de finne ut hva de skal gjøre med den og hvor den kommer fra.

Filmen er laget i en realistisk stil og med klassisk 2D animasjon. Historien er morsom, spennende og passe rørende. En bedre julefilm kan jeg vanskelig tenke meg.

I forbindelse med omtalen min av ‘The Incredibles’ sa jeg at superhelt-filmen fra Pixar var langt mer voksen enn det meste innen japansk animasjon. Fredrik spurte om dette også gjaldt ‘Tokyo godfathers’. Nå kan jeg si at denne filmen absolutt er voksen på en måte ‘Appleseed’ ikke er det.

Om ‘Steamboy‘ er voksen eller ikke driter jeg i! Den er bare så utrolig bra at jeg for en gangs skyld står over de lange analysene. Klassisk animasjon gjør seg fremdeles best når ambisiøse fagfolk og kunstnere tar seg tiden det tar å lage en god film.

Rent rasjonelt går det an å si at vrakingen av London i tre kvarter på slutten virker litt i overkant, rent dramaturgisk. Men når jeg går så fornøyd ut av kinosalen er det ingen grunn til å krangle om detaljer.

Rulleteksten fortjener et eget avsnitt. Den består av bilder og animasjonssnutter som viser Steamboy opp gjennom historien til vår egen tid. Det var som å se skissene til flere år med oppfølgere. Jeg bokstavelig talt verket i kroppen etter å se mer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: