Bloggorama

Blog er blant de ti mest brukte søkeordene i Merriam-Websters engelske ordliste i 2004, melder Reuter. Den amerikanske valgkampen gjorde at mine kolleger i USA fikk adskillig oppmerksomhet.

Journalister i USA vet hva en blog er. De blir brukt som kilder, noen sentrale mediafolk har til og med sine egne blogger. Likevel er hovedkjennetegnet til kommunikasjonsformen at grasrota engasjerer seg.

Skepsis preger fremdeles reaksjonen fra det store flertallet av profesjonelle mediafolk. I en episode av ‘West wing’ (Presidenten) i høst var uansvarligheten til en blogger hovedpoenget. Det er vel skjebnen til all ny media, skepsis fra det bestående. Med bevissthet om blogging og gjennomslag i populærkulturen har vi ihvertfall kommet et skritt videre.

ClickZ har tatt en titt på utbredelsen av fenomenet. Bloggsøkermotoren PubSub Concepts følger med på 6,5 millioner sider. 50 millioner internetbrukere leser blogger daglig. Selvom kun 200 sider har en trafikk på over 1 million besøkende i løpet av en morgen, skal man ikke undervurdere betydningen en blogg med en liten gruppe faste lesere kan ha.

Alt dette fører til at media stadig skriver artikler om utviklingen. ‘Web of influence’ i Foreign Policy er en av de bedre, fordi den tar for seg blogging i et mer internasjonalt perspektiv:

«Every day, millions of online diarists, or ‘bloggers’, share their opinions with a global audience. Drawing upon the content of the international media and the World Wide Web, they weave together an elaborate network with agenda-setting power on issues ranging from human rights in China to the U.S. occupation of Iraq. What began as a hobby is evolving into a new medium that is changing the landscape for journalists and policymakers alike.»

Finnes det et hull i dekningen til eksisterende media, oppstår det raskt en blog som fyller det. I regimer med streng sensur kan en blog ha en positiv effekt for en fri, offentlig samtal. New Scientist forteller den korte og dramatiske historien til fenomenet i Kina. Som en av skaperne av bølgen, Isaac Mao, sier til magasinet på sitt særegne kinesiske vis:

«What is our strategy? We do not have a strategy. But the information flow in the blogosphere has its own Way. The Way is our strategy: personal, fast, connected and networked.»

Vi har et hull å fylle i norsk media også som vaktbikkje og garantist for at et bredt spekter av synspunkter kommer til orde. Bevisstheten er lav om blogging blant journalister. Som Kristiane.org sier:

«sjårnalismen har lært seg et nytt ord. Etter å ha oppdaga at ikkje alt som har med internett å gjere heiter «chat», har dei no lagt sin elsk på «diskusjonsgrupper». Dei meiner det samme, nemlig «tekstlig kommunikasjon som ikkje blir sendt med frimerke på».

Eneste eksempelet jeg har funnet på en mediainitiert blog i Norge er Dagbladets. Den virker mer som en dumpingplass for kommentarer redaktøren synes er for spisse eller dumme til å trykke i den ordentlige avisen.

Inntil bevisstheten om blogging som fenomen i norsk media tar seg opp er det bare å la fingrene løpe over tastaturet i hardtrening til neste års valg. Dekningen av politikk i TV og aviser er dønn kjedelig for politisk bevisste mennesker. Målgruppen ser ut til å være alle de som egentlige ikke er så interessert. Resultatet er at smarte folk slutter å følge med og de som aldri har fulgt med på nyhetene fremdels svitsjer over til amerikansk såpe.

Neste valg slipper hverken politikerne eller media unna med lettvintheter. Den norske blogosfæren følger med!

1 kommentar »

  1. Elise said

    Synes det er kjempe spennende å følge med på utviklingen av blog kulturen i verden, spesiellt i Norge. Bloggere fyller, som du sier, et stort hull i medie. Dessverre (men kanskje ikke så overraskende) så er ikke dette like tolerert overalt. I Iran har 5 bloggere blitt fengslet i år. Du kan lese om det her.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: