Film – Islandsk idiot

Island slo til med filmidioter lenge før 2004 ble året for folk med psykiske problemer i norske kinosaler. Hvilket betyr at det årlige backlashet mot norsk filmindustri er irritasjon over at alle historier må ha en tilbakestående person. Eksempler fra i høst er ‘Alt om Egil‘, ‘Uno‘ og ‘Hawaii, Oslo‘.

I fjor havnet den islandske ‘Nói albínói‘ på mange filmkritikeres favorittliste på slutten av året. Når filmen dukket opp på DVD kastet jeg meg spent over den.

I stemning, humor og tungsinn minner det om Aki Kaurismäki. Når alle var over seg på grunn av ‘Mannen uten fortid’ var jeg temmelig avmålt. Finsk TV-teaterstilen treffer ikke meg, så jeg er lunken også til ‘Landsbyidioten’.

Som kasus er Noí i filmen mer interessant enn sine norske kolleger. Noe av hovedpoenget i filmen er at spørsmålet om han ikke kan eller ikke vil holdes åpent. Blikket og ansiktsutrykket til Noí tyder på at han er smart, men deprimert.

Så karakteren er seg selv med en egen historie å fortelle. I årets norske filmer blir rollefigurene med psykiske problemer kun brikker i regissørens spill som skal illustrere noe eller bringe handlingen videre. Det blir kjedelig.

‘Hawaii, Oslo’ har den unnskyldningen at det nærmest gjelder alle rollene. Og at filmen tross alt er ganske vellykket og virker meningsfull, til tross for det konstruerte i historien.

Bygda i ‘Landsbyidioten’ føles forresten veldig eksotisk. Hadde det ikke vært for bilene og en Apple laptop på pulten til rektor hadde jeg trodd den foregikk på 50-tallet. Med fare for å være nedlatende, lever de fremdeles sånn på landbygda i Island?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: