Infobits

Å presentere informasjon på nye og spennende måter er et område som er spennende. I forrige uke la jeg inn en ny kategori lenker på bloggen som har dette som felles nevner. Under overskriften Infobits presenterer jeg noen sider som det er morsomt å bla i for å få nye idéer.

Et eksempel på kreative måter å presentere informasjon på er en artikkel skrevet av tre studenter ved Michigan Universitetet. De tar en nærmere titt på resultatene fra presidentvalget i USA.

I adskillige artikler ble landet delt opp i blå og rød stater, avhengig av om Bush eller Kerry vant. Studentene har laget grafikk som illustrer svakheten ved tradisjonelle oversikter. Deres metode tar bedre hensyn til befolkningstetthet og styrkeforholdet mellom kandidatene. Det gir nye perspektiver på resultatet.

Her kommer en kort beskrivelse av sidene jeg har lenket til under Infobits (alle er interessante eksempler på kreativ presentasjon av informasjon):

  • Wikipedia er et leksikon skrevet på dugnadsbasis. Du kan selv bidra med artikler og redigering. Alle som jobber med leksikonet gjør det gratis. Kvantiteten og kvaliteten er imponerende, selv om kritiske røster er verdt å lytte til. Jeg vil nok fremdeles sjekke informasjon mot andre kilder og etablerte leksikon.
  • Clusty er en søkemotor i beta-test som bruker noe de kaller klynger. Søker jeg på Harry Potter blir alle lenkene sortert i temaer, som bok, film, fansider, karakterer. Dermed blir det lettere å finne frem til akkurat det jeg er på jakt etter. Andre søkemotorer har begynt å jobbe med lignende triks, men Clusty har så langt best brukergrensesnitt.
  • El Hombre Que Comía Diccionaries (mannen som spiste oppslagsverk) vant nettopp en blog-pris gitt av Deutsche Welle. Siden består ganske enkelt av tre spalter med sitater på spansk og engelsk.
  • 10 x 10 gir en et raskt overblikk over de sentrale nyhetene på en innovativ måte. Omtalt på bloggen for en måneds tid siden.
  • Furl er en smart måte å samle artikler du samler opp på nettet og eventuelt dele dem med andre. Jeg skrev om siden i august. Lenken til fagartikler på bloggen går til mitt arkiv på Furl. En bonus er det at lenkene til de mest lagrede artiklene på forsiden er en fin måte å plukke opp interessant stoff på.
  • Wordcount er en liten, morsom sak som viser de mest brukte ordene på engelsk. Du kan slå opp et ord eller bla i listen. Det hele er presentert på en artig og fiks måte som gjør at du (eller ihvertfall jeg) lett kaster bort tid på å finne ut hvor vanlig forskjellige ord er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: