Snikende reklame på nettet

Grensen mellom reklame og redaksjonelt stoff er klar i seriøse aviser. Leser du en omtale av et produkt, er det en selvfølge at avisen ikke har fått betalt av produsenten for artikkelen. Skillet er mindre klart på nettet, selv på sidene til de mest seriøse avisene i Norge.

I går på t-banen hadde noen lagt igjen medlemsbladet til Norsk Journalistlag. Nysjerrig som alltid plukket jeg det opp og begynte å lese. De har i siste utgave skrevet en leder og artikkel om hvordan lenker blir brukt i Dagbladets forbrukerjournalistikk.

Eksempelet de bruker er en lenke fra forsiden som heter ‘Rett pris‘ som fører til en masse lenker til bransjer, for eksempel digitalkamera. Her finner brukeren flere produkter listet opp. Klikker du på et produkt kommer det opp en liste med prisene på kameraet hos et utvalg av nettbutikker. Et klikk på en ‘Kjøp’ knapp bringer deg direkte til butikken.

Mest tvilsomt i mine øyne er det at alle sidene har en Dagbladet-logo. Alle sidene, inkludert den med kjøp-knappen, ser ut som redaksjonelle sider. Mer trenede internett-øyne ser at alt er automatisk generert. Artikkelen i Journalisten tyder på at Dagbladet får penger for alle salg på disse lenkene.

Nå har jeg ingenting mot reklame, så lenge den er tydelig markert. At en artikkel som omtaler et produkt har reklame eller en lenke til butikken som selger det er også i mine øyne akseptabelt. Det skumle her er den glidende og uklare overgangen mellom redaksjonelt stoff og butikken som selger et kamera.

Dagbladet og de andre avisene som følger denne praksisen bør spørre seg hvordan det vil påvirke merkenavnet deres. Kjøper du noe ved å følge disse lenkene vil kvaliteten på produktet og leveringen bli forbundet med avisen. Her har nok nettbutikkene langt mer å tjene enn nettstedet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: