Søppel inn, søppel ut

Diskusjonen om pensjonsreformen begynner å bevege seg framover. Norsk politikks uglybugly siamesiske tvillinger, Arbeiderpartiet og LO, måtte dra i nogenlunde samme retning før noe skjedde. Ellers ville hele saken strande. Nå har Jens Stoltenberg og Liv Gerd Valla funnet ut at de ikke kunne la sine representanter i utvalget som utredet reformen sitte strandet igjen på dokumenthaugen.

Leif Knutsen på Heretics’ Almanac skriver om planene om å privatisere Folketrygden i USA. På slutten av haugevis av lenker og spredde synspunkter deler han opp folketrygden i flere komponenter som fritt kan oversettes slik til norsk:

  1. En tvungen form for sparing for skattebetalere
  2. En forsikring for en fremtidig situasjon hvor det er umulig å tjene nok penger til å overleve
  3. En inntektsstrøm for staten, representert ved Folketrygden
  4. Et sett med fremtidige forpliktelser for staten

Mulig at noen har gjort dette før, men jeg synes listen over er oppklarende. Den tydeliggjør hva pensjonsreformen dreier seg om. Det som blir puttet inn i systemet bestemmer i stor grad hva som kommer ut.

Mye av den fattigdommen folk opplever i det offentlige Norge skyldes ikke lave skatter, vanstyre eller dårlig vilje. Det skyldes politiske vedtak som ble fattet for 20 – 30 år siden som har påført stat og kommune enorme forpliktelser som vi først nå ser konsekvensene av, deriblant trygdesystemer. Manøvreringsrommet til politikerne blir stadig mindre fordi pengesekken blir spist opp av nyttig og velmenende vedtak som ble fattet i forrige generasjon.

Beslutninger om pensjonssystemet vil få enorme konsekvenser langt inn i fremtiden. Uten å gjøre noe vil folketrygden fortsette å spise av pengene til helsestell, skole og kultur. Å la være å ta noen beslutning vil være katastrofalt.

Akkurat som med drivhuseffekten, er det begrenset hvor mye det hjelper å be om mer dokumentasjon og berolige seg med at alt har gått bra hittil. Prinsipper for utformingen av pensjonssystemet kan ikke bygge på absolutter, men kan likevel være rasjonell.

All beslutningsvegring vil gjøre fremtiden stadig vanskeligere å styre for neste generasjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: