Dårlig barnebokhåndverk

Harry Potter var jeg den første som pushet til niesen min for fire år siden. Vanligvis ved bokgaver foretrekker jeg å kunne gå god for dem ved å ha lest dem selv. De siste årene har niesen min dratt fra meg i lesing. Til bursdagens hennes var det derfor nødvendig å stole på bokkritikker i avisen og blaing på Bokkilden.

Resultatet var at jeg sendte henne den første boken i Phenomena-serien av Ruben Eliassen i oktober. I julen ba jeg om å få låne den for selv å sjekke varene. Hun er selv veldig begeisteret for serien og har lånt de andre bøkene på biblioteket. ‘Den beste jeg har lest i år’, fikk onkel høre.

Phenomena er nok en bok hun vil komme tilbake til om noen år og lure på hvorfor den var så bra. Historien er tradisjonell fantasy om to alvebarn som er utvalgt til å ta knekken på mørkets fyrste.

Noen bra idéer blir overdøvet av det forutsigbare og klisjéene. Forfatteren virker selv klar over svakhetene i fortellingen. Når bokens trollmann tar en Gandalv og forsvinner under en kamp med et kraftig vesen, virker det som om Ruben Eliassen er så bevisst på parallellen til ‘Ringenes herre’ at han undergraver spenningen ved å forsikrer leserne om at han snart er tilbake. Når man ikke stoler på klisjéene man bruker går det galt. Å ha sett eller lest noe før er helt greit, hvis det bare er turnert med solid håndverk og stor selvsikkerhet.

Jeg velger å legge mye av skylden på forlaget og redaktørene. Forfatteren burde fått bedre veiledning under utformingen av manuskriptet. Stavefeil i tredje opplag sier sitt.

Faren er at Ruben Eliassen allerede har fått så stor suksess at han stivner i dårlige vaner istedenfor å utvikle sine styrker som forfatter. Tør noen redaktør å gå løs på dette?

 • Beskrivelsen av mileskrift tyder på stor fantasi og ambisjoner om verdensbygging, men skildringene av Aldra gjør ikke at jeg tror på at verden eksisterer utenfor synsvidden til karakterene.
 • Hovedpersonene er til tider morsomme og sympatiske, men de får aldri noen dybde.
 • Dramaturgien er klønete, ofte brukes mye tid på uvesentlige ting.
 • Situasjoner og action er spennende, men det blir altfor tydelig hvilket punkt i disposisjonen vi er på.

I en tid hvor ‘Da Vinci-koden’ er boken alle voksne snakker om, kan vi kanskje ikke forlange mer av barnelitteratur. Begge bøkene klarer å fremkalle bilder, følelser og å underholde, på samme måte som en hamburger fra mækkern er et solid og sunt måltid.

Det finnes faktis bedre alternativer der ute. ‘His dark material’-bøkene til Philip Pullman holder mål både for barn og voksne. ‘Coraline’ av Neil Gaiman er fort unnagjort, men likevel langt mer mettende enn de fleste tyngre bøker. Selvom Harry Potter foreløpig nådde sitt høydepunkt med tredje bok, så er de mer solide enn Phenomena.

2 kommentarer »

 1. Hjorthen said

  Eliassen selv er visst ikke noen stor fan av fantasy, men skriver det som han tror vil fenge barna. Det har han jo for såvidt truffet bra med, ihvertfall salgsmessig, men dette frister ikke meg.

  En annen anbefaling for de unge leserene, Kevin Crossley Hollands bøker om Arthur og den seende steinen er en bra gjenfortelling av mytene om Kong Arthur. Selv lot jeg meg ihvertfall underholde stort. Tredje og siste bok er visst nettopp kommet på norsk…

 2. Tor Andre said

  Hvis ikke forfatteren liker fantasy, så forklarer det noe av usikkerheten han legger for dagen i håndteringen av skrivingen.

  Boken er jo underholdende, men den vil nok holde bedre med litt større håndversmessig sikkerhet.

  Jeg håper forøvrig å få en anmeldelse fra niesen min å balansere mot min surmagede og kritiske voksenlesing av boken :o)

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: