Fransk actionperle

Å oppdage en bra film som ikke har blitt hypet ihjel er så gøy. Den franske filmen ‘Nid de guêpes’, eller ‘The nest’ i norske videosjapper, er vel verdt å ta en titt på for actionentusiaster.

Fortellingen starter med at vi følger tre grupper: En fangetransport av lederen for en brutal albansk mafia, en gjeng med kriminelle som skal rane noe og de to vaktene i et containerlager. Ingen er i tvil om at alle skal føres sammen. Ganske snart ender de opp i en situasjon som kan minne om John Carpenters ‘Assault on Precinct 13’ eller det beleirede kjøpesenteret i begge ‘Dawn of the dead’-filmene (men ingen zombier denne gangen).

Anbefalingen av en rett-på-DVD-film og action betyr at kvaliteten ligger i utførelsen mer enn originaliteten. Regissøren har et ypperlig grep om oppbyggingen av situasjonen. Han tar seg god tid med å introdusere et bredt spekter av karakterer vi kan engasjere oss i når de utsettes for fare. Konfliktene og spenningen blant heltene gjør at den ytre fienden knapt blir hovedsaken.

Filmen er veldig visuell. Mange vil nok ha problemer med den totale mangelen på forklaringer på hva som skjer i starten. Her er det ingen karakter som mater publikum med teskjeer om hva som vises på skjermen. Når filmen skal fortelle hvor ond skurken er gjør den det gjennom at en av vaktene på fangetransporten blar gjennom sakspapirer med bilder.

En så visuell fortellerform er uvant, men for meg er det en styrke ved ‘The nest’. Noen ganger er det forvirrende, når du føler at en karakter i en annen film ville ha holdt et miniforedrag for å forklare det han holder på med eller føler.

Kanskje regissøren til og med trekker det litt langt noen ganger. Under sammenstøtet mellom fangetransporten og kjeltringene i lageret ville de vel ha snakket litt mer sammen for å finne ut hvem pokker de andre var. Men det virker litt tåpelig å etterlyse realisme i en actionfilm. Det jeg i så fall savner er ikke noe som er mer virkelighetstro, men noe som ligger nærmere konvensjonene som er brukt i andre filmer.

I sum er ‘The nest’ for de som virkelig elsker action. Den gjør genren på en litt annerledes måte samtidig som den er vannvittig underholdende. Ingen vil få et nytt syn på actionfilmer. Noen kritiker ti-på-topp-liste fortjener den ikke å komme på.

Regissøren Florent Emilio Siri er hentet over til Hollywood for å lage en thriller med Bruce Willis. Traileren til ‘The hostage’ ser ut til å være et typisk eksempel på å vise for mye. Utfra de klippene jeg ser virker det som om regissøren i historie og grep bygger videre på ‘The nest’

Frankrike har fått et par spennende navn som kan action nå. Luc Besson har gjort seg mest kjent som produsent og bakmann de siste årene, men har også laget flere store engelsspråkelige filmer som ‘Fifth element’ og ‘Leon’, samt den franske utgaven av ‘Nikita’.

Min store favoritt er imidlertid Christohpe Gans som har laget ‘Crying Freeman’ og ‘Ulvens brorskap’. Han jobber blant med Roger Avary med en film basert på dataspillet ‘Silent Hill’ som er planlagt ferdig i 2006.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: