Jeg, en kommunist

I diverse artikler på bloggen har jeg uttrykt en viss skepsis til hvordan copyright fungerer. Bill Gates gir alle med denne innstillingen klart svar på tiltale: Det er en slags moderne kommunisme.

I et intervju på CNET News står det følgende:

«In recent years, there’s been a lot of people clamoring to reform and restrict intellectual-property rights. It started out with just a few people, but now there are a bunch of advocates saying, «We’ve got to look at patents, we’ve got to look at copyrights.» What’s driving this, and do you think intellectual-property laws need to be reformed?

No, I’d say that of the world’s economies, there’s more that believe in intellectual property today than ever. There are fewer communists in the world today than there were. There are some new modern-day sort of communists who want to get rid of the incentive for musicians and moviemakers and software makers under various guises. They don’t think that those incentives should exist. »

Bill Gates gjør det litt lett for seg selv her. Det er få som krever at alle insentiver for å skape noe skal bort. Spørsmålet er om de ordningene vi har for copyright i dag er til beste for artister og publikum eller om de heller tjener arvinger og distribusjonsselskaper som ruger på idéer andre ikke får bygge videre på.

Mange som kjenner meg vil nok bli overrasket over at jeg er kommunist, men navnet skjemmer ingen.

2 kommentarer »

  1. Fredrik said

    Tja, det er vel å strekke seg litt langt å kalle seg kommunist dersom det _bare_ er på området «åndsverk» at man er motstander av privat eiendomsrett. Kommunisme handler om en helt annen samfunnstruktur, hvor alle bedrifter (og i verste fall alle hus, hytter etc.) er eid av det offentlige. Det handler om mer enn dette her også, men nå nevner jeg bare nok til å understreke poenget mitt; at det er ikke nok å være copyright-anarkist for å kalle seg kommunist.

  2. Tor Andre said

    For å være helt klar, jeg har ikke no ønske om å bruke kommunist som tittel på meg selv. Overskriften skal forstås ironisk. Føler meg mer hjemme på høyresiden i norsk politikk.

    Bill Gates bruker kommunist som merkelapp for å skremme folk bort fra meninger han ikke liker. Teknikken er vel kjent. Kaller man et synspunkt rasistisk eller fasistisk kan underforstått ikke noe fornuftig menneske stå for det.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: