3 japanere Tarantino liker

Ønskelister er kjedelig. Å få en uventet gave jeg ikke visste jeg hadde lyst på er langt morsommere. Rett før jul fikk jeg en en pakke av noen venner med 3 japanske filmer som hadde inspirert Tarantino. Snakker om midt i blinken for mine interesser.

På slutten av Kill Bill 2 ser den 4-år gamle datteren til Uma Thurman samurai-filmen ‘Shogun Assassin’. Kristelig Folkeparti ville nok hevet brynene over denne formen for barneoppdragelse. Det er kanskje en av de mest voldelig filmene jeg noen gang er har sett.

Filmen er en dårlig sammenklippet versjon av de to første filmene om ‘Lone Wolf and Cub’, en lang serie om en herreløs samurai og hans lille sønn som reiser rundt i Japan som leiemordere. Jeg har uutslettelige minner om å ha leiet denne filmen en gang tidlig på 80-tallet og blitt dypt imponert.

I fjor prøvde jeg å få bekreftet at filmen var så bra som jeg husket. Kunstopplevelser fra tidlig ungdom imponerer ikke nødvendigvis i samme grad noen år senere. Dessverre fikk jeg ikke DVDen av første film i serien til å virke hjemme hos meg, så den ble byttet inn i noe annet.

I Tarantino-pakken jeg fikk til jul lå ‘Lone Wolf and Cub on the river Styx’. Dette er den andre filmen som ble brukt for å lage ‘Shogun Assassins’. Alle scenene jeg husket best fra video-opplevelsen på 80-tallet var med. Jeg er fremdeles like imponert som Tarantino.

I første film blir vi kjent med en samurai som blir sviktet av herren sin. Etter et oppgjør beslutter han seg for å dra ut med den lille sønnen sin og tilby sine tjenester som leiemorder. Mangaen filmen bygger på er tilgjengelig på spesialbutikker i Oslo.

Filmen har enorme mengder med brutale sverdkamper. Det går ikke mange minuttene før armer og bein flyr i alle retninger. Blodspruten står som en dusj. Har du sett siste del av ‘Kill Bill 1’ skjønner du hva jeg mener.

Rolige stunder innimellom kampene med nære bilder av forholdet mellom far og sønn gir en poetisk kontrast til all volden. På mange måter er dette speilet i forholdet mellom Uma Thurman og datteren hennes i Kill Bill-filmene.

‘Lone Wolf and Cub on the river Styx’ er en rå og brutal film, med klare kontraster mellom vold og uskyld. Den holder mål fremdeles.

26 filmer er laget om den blinde massøren og sverdfekteren Zatoichi i Japan. I tillegg lagde nylig regissøren Kitano en ny utgave som ble vist på kino i fjor. Det går rykter om at det kommer en oppfølger. Figuren er en av de mest sentrale i japansk populærkultur.

‘Zatoichi meets the one-armed swordsman’ er en ganske sen film i serien. Sverdmannen det blir henvist til er en kineser som er hovedperson i en wuxia-triologi fra Hong Kong. Men ellers virker utvalget å være litt mer tilfeldig i forhold til relevansen til Kill Bill.

‘Zatoichi’ inneholder mer rett frem sverdkamper og tonen er en helt annen enn i ‘Lone Wolf and Cub’. Den tar seg tid til å menneskeliggjøre karakterene og har øyeblikk med buskishumor, hvilket ikke alltid er like lett å overføre mellom kulturer.

Entusiasmen min er en del lavere for ‘Zatoichi’, selvom det hadde vært interessant å sett noen flere filmer i serien.

Hele strukturen i ‘Lady Snowblood’ minner veldig om ‘Kill Bill’: En kvinne som hevner, hun skal gjennom en liste med ofre, filmen er delt opp i kapitler, tilbakeblikk og flere digresjoner.

Jeg ville tro at dette var en av de viktig inspirasjonskilde for Tarantino. Hovedpersonen har vært sammenlignet med karakteren Lucy Liu spilte. Filmen har også en scene i snø på begynnelsen og slutten som minner om finalekampen i ‘Kill Bill 1’.

‘Lady Snowblood’ ser ut til å ha hentet adskillig inspirasjon fra amerikansk exploitation-film og spaghetti-western. Det gjør den til en global lapskaus av hevn og populærkulturelle motiver som fungerer overaskende bra, selvom den til tider virker som en surrealistisk drøm. Hele suppen avkjøles av hevnerens møte med den virkelige verden.

På mange måter er ‘Lady Snowblood’ hva ‘Kill Bill’ ville vært hvis den var laget i Japan på begynnelsen av 70-tallet. Vel verdt en titt for alle med interesse for dette hjørnet av populærkulturen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: