Fransk, episk og romantisk

Etter en helg med spekulativ japansk vold kan det passe å avslutte med en koselig fransk film…

‘Amélie fra Montmartre’ var så søt at det knapt var mulig å se den uten å få sukkersjokk. Sprelske visuelle påfunn, morsomme detaljer og utrolige Audrey Tatou gjorde det likevel til en klassiker. Noen av de samme skuespillerne og regissør Jeunet har gått sammen om å lage ‘En langvarig forlovelse‘ som har premiere neste fredag.

Under den første verdenskrig blir fem soldater sendt ut mellom skyttergravene som straff for å forsøke å desertere. En av dem er Mathildes forlovede. Hun er helt sikker på at han ikke døde, derfor setter hun jord og himmel i bevegelse for å finne han etter krigen.

Historien i ‘En langvarig forlovelse’ er langt mer episk enn ‘Amélie’. Det blir ikke så mye tid til å lage søte digresjoner, for ganske mye skal fortelles om alle menneskene Mathilde møter under sin etterforskning. Likevel har Jeunet igjen laget et overflødighetshorn av visuell oppfinnsomhet og noen sidespor blir det tid til underveis.

Balanseringen av romantikken og humoren mot alvoret i krigen gjør at jeg går mer tilfreds fra filmen. Der ‘Amélie’ var et dessertbord, er ‘En langvarig forlovelse’ en sunn og elegant fem-retters middag. Kosen er nok ikke like intens, men metthetsfølelsen sitter i lenger.

2 kommentarer »

  1. Andreas said

    Jeg har virkelig store forventninger til denne. Audrey Tatou er virkelig verd å få med seg, sier nå jeg.

  2. Hjorthen said

    Litt unyttig kunnskap:-)

    En fransk domstol har konkludert med at denne filmen slettes ikke er fransk, den er nemlig finansiert av Warner Brothers (hvis jeg da ikke husker feil). Dermed så er den ikke kvalifisert for franske støtteordninger.

    De er jo en smule proteksjonistiske der i gården….

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: