Nei takk til Store Norske Leksikon

Min første jobb var å gå med avisen i sjuende klasse. Alle pengene gikk til å starte boksamlingen min. Hjørnestenen var Store Norske Leksikon kjøpt på avbetaling.

I dag sverger jeg til utenlandske DVD-leksika. Microsoft Encarta og Encyclopædia Britannica er i samlingen. Med tusenvis av bøker i boksamlingen gidder jeg ikke å bruke flere hyllemeter på Store Norske. Det er mer morsomt å vise frem noe som forteller hvem jeg er. Leksikon i bokhylla er kun for dem som har små boksamlinger.

Direktør i Norsk Språkråd, Sylfest Lomheim, forsvarer i Dagbladet behovet for det nye bokverket med upåliteligheten til internett og mangelen på informasjon om landet vårt i internasjonale verk.

Eirik Newth viser at Lomheims skepsis til internett bommer. For egen regning vil jeg legge til at hvordan informasjonen formidles spiller liten rolle for troverdigheten til innholdet. Det er autoriteten til hvem den kommer fra som er viktig. Jeg hadde forventet at direktøren i språkrådet hadde forstått forskjellen på media og avsender.

Jeg bruker oppslagsverk som et hjelpemiddel til å søke på internett. En amerikansk DVD med ordliste, atlas, nettlenker og artikler med nedlastede oppdateringer dekker mitt behov langt bedre enn en papir- eller nettugave av Store Norske Leksikon.

Hadde derimot norske oppslagsverk blitt pakket sammen med et velrennomert amerikanske produkt, så hadde det vært hakket mer perfekt. Uten den utenlandske delen får jeg imidlertid ikke dekket mine oppslagsbehov.

Men ‘Det Store Norske’-spørrespillet det er bra!

2 kommentarer »

 1. Anonymous said

  Ulempen med leksikon i papir er at de blir så fort utdatert. Jeg fikk Store Norske Leksikon i konfirmasjonsgave, foruten at det var et statussymbol, ble det er brukt flittig og utgjorde en sentral plass i bokhylla. Etterhvert tok de 13 eller var det 14 bindene alt for stor plass, og til slutt innså jeg at de hadde ikke vært åpnet unntatt da jeg presset firkløver i fjor sommer. De ligger nå fint innpakket i en pappeske i kjelleren.

  Jeg tror aldri jeg vil investere så mye penger i forgjengelig kunnskap igjen …

 2. Anonymous said

  Ulempen med leksikon i papir er at de blir så fort utdatert. Jeg fikk Store Norske Leksikon i konfirmasjonsgave, foruten at det var et statussymbol, ble det er brukt flittig og utgjorde en sentral plass i bokhylla. Etterhvert tok de 13 eller var det 14 bindene alt for stor plass, og til slutt innså jeg at de hadde ikke vært åpnet unntatt da jeg presset firkløver i fjor sommer. De ligger nå fint innpakket i en pappeske i kjelleren.

  Jeg tror aldri jeg vil investere så mye penger i forgjengelig kunnskap igjen …

  – Ellen

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: