De som vet bedre

Hellerud skole vil gjerne opprette en mulighet for å ta videregående på to år. Nestlederen i Elevorganisasjonen Halvard Hølleland er dypt bekymret for fremtidige elever i Aftenposten: «… [R]esultatet [kan] bli at de utsettes for så stort press at mange går på en psykisk knekk». Så for sikkerhets skyld bør hele tiltaket stoppes.

Jeg synes det hadde vært bedre å gi folk muligheten, så får de selv vurdere om de tørner av å forsere tempo. Det er nok av dem som mener dataspill ikke burde selges og filmer ikke burde vises på TV, i tilfelle noen blir voldelig av det. De er heldigvis blitt en minoritet. Forhåpentligvis vil det samme skje med dem som ønsker å tvinge det samme offentlige tilbudet på alle.

Noen trenger kanskje tre år på videregående skole, men det er jammen mulig selv for middels gode elever å surfe seg til brukbare karakterer. Da kan det være bedre å få et år til å jobbe, reise eller begynne på høyere utdanning, fremfor å tvære ut tiden med å sove på en skolepult.

For Hølleland holder det ikke å leke formynder. Han kaster dritt på en navngitt skole også: «I Oslo er det A-skoler og B-skoler. At Hellerud tilhører den siste gruppen, er alle kjent med. Nå tyr de til et billig trick for å prøve å skaffe seg flinke elever».

A- og B-skoler oppstår i øynene som ser. En undersøkelse nylig viste at Hellerud skole ga størst fremgang for elever fra de var ferdig på ungdomsskolen til de gikk ut av videregående. Det høres ut som en A-skole for meg.

Hølleland er sikkert av typen som mener at handel med tredje verden er en vederstyggelighet. Politiske ledere i de stakkars landende skjønner ikke at de blir utnyttet, så det er bedre at vi gir dem u-hjelp enn at vi kjøper varer fra dem.

Kan vi være så snill å slutte å tvinge alle gjennom den samme kvernen i norsk skole?

1 kommentar »

  1. Hjorthen said

    Tiltredes!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: