Thomas Stockman, arketypen på en blogger

Ibsen i norsk tapping på film er en kjempeidé. Med ‘En folkefiende’ er det mulig å ta tak i noe særegent norsk. Ingenting viser det proviensielle mer enn forsøk på å etterape utenlandske suksesser.

En god idé garanterer imidlertid ikke suksess.

Nikolaj Frobenius på manussiden fungerer best. Foruten noen av de beste norske romanene de siste årene, har han klart å eksportere ‘Insomnia’ til drømmefabrikken. Grepet med å legge kostymedramaet bak seg fungerer bra. De kjente replikkene er også kastet på båten. Karaktertegningen av den refsende opprøreren og hans kollisjon med samfunnet står tilbake.

Synd at ikke regissør Erik Skjoldbjærg klarer å spisse stoffet tilstrekkelig til. I ‘Insomnia’ var det riktig å underbygge den drømmeaktige stemningen med usikkerhet. Jeg hører til dem som mener ‘Prozac nation’ feilet på regisiden. Skjoldbjærgs arbeid på flere episoder av ‘Skolen‘ gjorde at jeg trodde han ville klare å føre en provoserende og skarp Thomas Stockman til kinolerretet, men konklusjonen min er at regissøren ikke passer helt til materialet.

Skuespillerne er ganske bra, men blir sviktet av regissøren. Resultatet er en stivere replikkføring enn det vi er blitt vant til i norsk film. Klippingen tenderer også til å være slapp. Det verste feilgrepet er en nasjonalistisk, new age-utgave av Jan Garbarek som blir forferdelig slitsom.

Filmen er likevel verdt å se, avhengig av hvor opptatt du er av Ibsen og antallet filmer du planlegger å se i år.

Thomas Stockman avslører seg som arketypen på en blogger i filmen. Ærlig, tøff og sannhetstro et stykke på vei, men når han vipper over ensporet, irriterende og unyansert. På slutten er det vansklig å vite om han er en helt eller tulling. Jeg liker den ambivalensen.

Uttalelsen på det direktesendte debattprogrammet ‘Folkemøtet’ med meningsmålinger og innringing er ubetalelig: «Tror dere det er flest dumme eller kloke folk i dette landet?» En ganske elegant og moderne vri på Ibsen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: