Verdens vaskekoner

På Dagsrevyen fortalte de at laboratorier i Kina gjorde brorparten av DNA-testingen på ofre fra flomkatastrofen i Thailand.

Landet produserer fremdeles lav-teknologi som klær og leker i bøttevis, men de tar nå ledelsen også innen produktutvikling. Innenfor vitenskapen har vestens restriktive holdning til bio-lovgivning gitt Kina en kjempemulighet til å tiltrekke seg gode vitenskapsmenn fra topp universiteter og utvikle et eget miljø for forskning.

Glem faren for å bli oversvømt av billige produkter. Det finnes større farer for norsk økonomi og selvfølelse. I følge en artikkel i Fast Company vil de nye spennende produktene og oppfinnelsene komme fra Østen. De vil bli solgt til et stort, ivrig og kjøpekraftig hjemmemarked først. Etterhvert vil vesten kanskje produsere kopier eller importere dem dyrt noen måneder eller år senere:

«India and China are launching high-tech companies that will innovate brilliantly — and will bring their creations first to consumers in their own lands, often bypassing our shores entirely. »

Situasjonen er allerede kjent for folk som er entusiastiske fans av japansk kultur og teknologi.

Samme utviklingen vil vi se i Europa. Folk fra de nye EU-landene er i dag jordbærplukkere og snekkere, lavt utdannet arbeidskraft. Med et godt utdanningssystem, gode resultater og høy respekt for realfag er det all grunn til å tro at neste generasjon øst-europeere lett utkonkurrer norske formingslærere, akupunkturer og kunstnere. Innovasjon og industrivekst vil komme i det nye Europa.

Verdens fremtidige vaskekoner, det er oss. Mens India, Kina og Øst-europa frembringer den neste Bill Gates og smarte teknologi, drar vi ut og steller for de nyrike landene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: