Oslokinoen utkonkurrert

Kinodirektør Ingeborg Moreus Hansen i Oslo kan ha noe rett når hun i Aftenposten antyder at 2004 var et dårlig kinoår på grunn av uforutsette forhold som graving i sentrum og lite engasjerende filmer.

Å drive en bedrift er imidlertid noe annet enn å spille i lotteriet. Det dreier seg om å ta de rette beslutningene for å møte best mulig forberedt til uforutsette begivenheter, gode og dårlige tider. Jeg kan ikke se hvordan en prisøkning til kr 80,- bidrar til det.

La meg være helt konkret. En passe underholdende film som ‘Troja’ er verdt å se til kr 65,- som det kostet for et år siden. For kr 80,- er det et dårlig tilbud når det er mulig å kjøpe samme film på en dobbel DVD for under hundrelappen et halvt år senere.

Jeg betaler gjerne kr 90,- for en god film på Colosseum eller Gimle. Terskelen for å gå på kino fremfor å vente på DVD-utgivelse er imidlertid i ferd med å bli så høy at jeg tviler på om prishoppet lønner seg for kinoen.

Momsøkningen er ingen unnskyldning. Bransjen ba om å få det på billetter. I dag betaler de mva på alle innkjøp. De kan de trekke utgående moms fra inngående. Dermed blir det absurd å legge kr 5,- på hver billett, det er langt høyere enn de økede utgiftene. Merverdiavgift skal, som navnet sier, kun betales på fortjenesten. Ingen annen kino i landet har funnet prisøkningen nødvendig.

Andre alternativ finnes for filmseere. DVD er nevnt. Sandvika Kino selger billetter til kr 75,-, noe som er et attraktivt tilbud for meg som bor i Bærum. Dessuten er filmklubber og Cinemateket å anbefale for filmentusiaster. I tillegg konkurrer kinoen med en lang rekke andre aktiviteter, for eksempel spill, TV, data, bøker og teater.

De kommersielle Hollywood-produksjonene og hypede jazztante-filmene er nok trygge, men den jevne filmen vil bli henvist til DVD-butikkene med Oslo-kinoens prispolitikk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: