Selvmål fra bokbransjen

Nå klager de alle – bokhandlere, forlag og forfattere – over den nye bransjeavtalen. Endelig er de enig. Grunnen til at de har fått en mer Høyre-vennlig konkurransesituasjon ser ut til å være glemt.

Etter flere måneder med forhandlinger om ny bransjeavtale, ga de seg i juni i fjor. De som nå er så samstemt i sin kritikk av moderniseringsminister Meyer, måtte kaste inn håndkleet. I Aftenposten for et halvt år siden ble situasjonen oppsummert slik: «Det er full splittelse i bokbransjen. Forhandlingene om en ny bransjeavtale ble i går brutt.»

Uansett ville nok selv en enstemmig avtale inneholdt så mange brudd på konkurranseloven at man måtte ha dispensasjoner, så det er ikke sikkert at den hadde gått glatt i gjennom. Bransjen hadde imidlertid stilt langt sterkere hvis de hadde opptrått samlet. Mange av de tingene de klager over nå hadde aldri inntruffet hvis bokbransjen hadde kommet til konkurransetilsynet og regjeringen med en felles avtale.

Hylekoret vi hører mot regjeringen nå er derfor ganske absurd. Bokbransjen har seg selv å takke. Et fotballag kan ikke klage over at det taper når det går av banen halvveis i kampen.

Eneste effekt av illsinte innlegg fra forleggere, forfattere og bokhandlere er at de skjuler sin egen splittelse, inkompetanse og maktesløshet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: