Orientalistisk reisereportasje

I 2001 reiste jeg rundt i Italia i et par måneder. Planen var å dra systematisk fra nord til syd. I all hovedsak slo jeg leir i store byer – Venezia, Milano, Genova, Firenze og Napoli. Etter 3 uker i byer tenkte jeg det kunne være fint å loffe nedover i små, pittoreske landsbyer i Sør-Italia, for så å avslutte med et par uker i Roma.

Dessverre holdt jeg på å kjede meg i hjel på små, nydelige, autentiske steder. Etter en uke bestemte jeg meg for å snu og tilbringe resten av tiden i Roma. Et lykkelig valg. Byen klarte å holde oppmerksomheten min i 4 uker.

Dagsavisen slo til med en reiserportasje fra Kina på lørdag. Journalist Jan Erik Hvidsten er veldig imponert over en landsby med utenfor Peking. TV og propagandaplakater er det eneste som vitner om at innbyggerne lever i 2005. Storbyen er derimot falsk og uekte med sine piratkopier og kjente kjeder som McDonald. Massevis av vanlige, moderne mennesker forstyrret opplevelsen hans av det eksotisk Kina.

For det første finnes det ikke noe mer ekte kinesisk enn piratkopierte DVDer. For det andre ligger det eksotiske når du er ute og reiser i de små detaljene. McDonalds har en lik hamburgermeny overalt, men den har også nasjonale forskjeller.

Jeg ble for eksempel imponert over fritert blekksprut i Italia. Venner har fortalt meg at i Kina slår ikke hamburgere så godt an, så kyllingmenyen er betraktelig utvidet. Og Vegas monolog om fransk McDonalds i ‘Pulp fiction’ er noe de fleste som har sett filmen husker. Her ligger nøkkelen til å virkelig forstå folkesjelen i et annet land.

Kanskje er Jan Erik Hvidsten av den mening at nordmenn blir du best kjent med i et stabbur på Norsk Folkemuseum? Eller at mannskoret i ‘Heftig og begeistret’ er det mest rotekte norske?

Reisereportasjer i norske aviser er i all hovedsak en sørgelig og overflatisk affære. Denne reiserportasjen i Dagsavisen er imidlertid et lavmål i naivisme og orientalisme.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: