Å forholde seg til usikkerhet

Vil velferdsstaten og folketrygden knele under fremtidige utgifter? Morgenbladet diskuterer i en artikkel de økonomiske beregningene i bunn for diskusjonen om pensjonsreformen. Journalist Maria Reinertsen påpeker i forbindelse med et foredrag av økonom Kjetil Storslettens at det kan stilles spørsmål ved regnestykkene:

«Å dømme fra diskusjonen etter foredraget er Storslettens dommedagshai et stykke unna doxastatus. Forskerne rekker opp hånden og kommer med innvendinger til regnestykket og forutsetningene.»

Kommentaren tyder på en grunnleggende misforståelse rundt økonomifaget og vitenskapsteori. Akkurat som i diskusjonen om kreasjonisme og darwinisme brukes spørsmål fra utøverne av faget, åpenhet og usikkerhet som et tegn på svakhet. Evolusjonsteorien er bare en teori, så da kan det være like sannsynlig at Gud skapte mennesket sånn som det står i Bibelen.

På samme måte er det slett ikke sikkert at klimaforskernes regnestykker om klimaeffekter slår til. Modellene som brukes for å spå oppvarming har stor usikkerhet. Noen tar dette som et tegn på at konklusjonene er feil, at det trengs mer forskning og at tiltak ikke kan settes i verk.

Høyresiden i miljøspørsmålet og venstresiden i diskusjoner om velferdsstaten anser teorier uten absolutte bevis som en indikasjon på konspirasjon. Vitenskapsmenn og miljøaktivister meler sin egen kake for å legge kjelker i veien for en sunn økonomi. ‘The establishment’ i politikk og økonomi bruker pensjonsreformen for å undergrave opparbeidede rettigheter og velferdsstaten.

Flere utfall av drivhuseffekten og den økonomiske utviklingen i Norge er mulig. Noen er mer sannsynlig enn andre. Og kan det gå bedre, kan det som regel også gå verre. Så mye lenger enn det kommer ikke vitenskapen, så det er alt vi har å gå ut i fra når avgjørelser skal taes.

Spørsmålet er hvordan vi skal forholde oss til dette når politikk som ser flere tiår fremover må legges på plass. Usikkerheten er det umulig å fjerne helt. Eneste løsningen er å redusere den eller forholde seg til den på andre måter.

  • Usikkerhet betyr ikke nødvendigvis at mer informasjon er nødvendig. Skal vi planlegge i et perspektiv over flere tiår kan vi aldri vite det endelig resultatet helt sikkert.
  • Ta tyren ved hornene. Jo lenger man venter med å forberede seg på en smell, jo dyrere vil det bli. Derfor kan vi ikke ta sjansen på å planlegge etter en ønskesituasjon eller vente til all usikkerhet er borte.
  • Reduser usikkerhet ved å være forberedt på dårlig resultater. Er vi usikre på fremtidige inn- og utbetalinger bør vi legge penger tilside, for eksempel i oljefond.
  • Gjøre usikre ting mer sikre. Vi vet ikke hvor mye olje som ligger igjen ute i Nordsjøen. Gjør vi økonomien i Norge mindre avhengig av oljeinntekter har vi redusert usikkerhet.
  • Finne ut hvor mye vi er villig til å betale for å redusere usikkerhet. Bjørn Lomborg tror pengene vi bruker på å redusere drivhusgasser er en dårlig investering. Jeg er ikke helt enig i hans beregning av kostnader, men synspunktene hans er et godt utgangspunkt for å diskutere prioriteringer.
  • Ta modige valg. I forbindelse med tsunami-katastrofen er det foreslått å ta penger fra oljefondet til nødhjelp og u-hjelp. Det er et feigt og kortsiktig forslag som vil øke usikkerhet, for oss og de som mottar bistand. Å bygge inn en høyere andel bistand i statsbudsjettet basert på klare og langsiktige prioriteringer vil være vanskeligere, men sannsynligvis gi bedre resultater på sikt.

Å diskutere usikkerhet åpner raskt for billige politiske poenger og retorikk. Komplekse vurderinger av forskjellige muligheter er ikke så morsomt som vitsing om andre debattanters tvilsomme motiver. Å forstå og planlegge med muligheten for forskjellige utfall av et politisk er imidlertid helt nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: