Kjappe beslutninger

Magefølelse og intuisjon fungerer bedre enn mange tror. Grundige prosesser og beregning av usikkerhet fungerer ofte dårligere enn en person som tar en rask beslutning på dårlig grunnlag, påstår journalist Malcolm Gladwell.

I boken ‘Blink’ ser han på hvordan eksperter og vanlige mennesker kan fatte solide beslutninger basert på intuisjon. Et eksempel er en kunstkjenner som skjønner at en statue er en forfalskning, til tross for at alle tekniske tester tyder på det motsatte. Eller en familieterapeut som i løpet av få minutter kan forutsi hvordan et par vil klare seg.

Faren er fordommer som skygger for den riktige beslutningen. I en diskusjon i Slate forteller han om auditionprosessen for amerikanske symfoniorkestre. Opptil for 20 år siden var bransjen dominert av menn. Så begynte man å høre utøverne bak et skjermbrett. Plutselig var kvinnene i flertall! Fordommer er det eneste som kan forklare denne endringen.

Malcolm Gladwell er en interessant utforsker av nye idéer. Flere av artiklene hans er tilgjengelig på interentt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: