Science fiction-nostalgi

Riktig bok eller film kan hekte en unge for livet på en genre. Hver gang jeg begynner å gå lei av at alt virker likt eller at forfattere/regissører er selvhøytidelig og pretensiøse, er det bare å vende tilbake til barndommens gleder. Derfor er det ingen grunn til å være pinlig berørt over å lese Harry Potter eller ‘The Incredibles’. Det er kulturopplevelsenes ginseng eller Red Bull.

Mine første minner om å lese science fiction er ‘The incredible shrinking man’ av Richard Matheson og Bing & Bringsværd-antologier i skolegården. Superhelter var alltid min yndlingsgenre. ‘Star Wars’ leste jeg kun som tegneserier, først med ‘The empire strikes back’ så jeg stormtropper, romskip og laserpistoler på kinolerretet. Det er vel ingen tvil om at det er den beste filmen i serien?

NRK har alltid vært gjerrig med science fiction. Flere jeg kjenner har blitt hektet på genren gjennom ‘V‘. Den gikk på svensk TV på midten av 80-tallet. Selv så jeg den på video. Scener og karakterer har kilt seg fast i hjernen min. Med DVD byr sjansen seg til et gjensyn. De to første miniseriene har stadig dukket opp i hyllene for ‘2 for kr 229’.

Konseptet er at fremmede fra en annen planet kommer til jorden. Først utgir de seg for å være venner, men etterhvert blir det klart at de er mer en okkupasjonsstyrke som ønsker å utnytte jordens ressurser.

Kenneth Johnson sto for manus og regi på de første 3 episodene, hver på halvannen time. På mange måter er actionscenene, effektene og plottene som snytt ut av nesen på 80-tallets klisjéfabrikk. Det er masse frisyrer og moter å knise av.

Likevel er den første serien fremdeles engasjerende. Grepet som hever den er en klar allegori til utviklingen i Tyskland før andre verdenskrig. I begynnelsen er alle usikre på hva de fremmede vil. Snart får noen mistanke om at noe er galt. Sakte utvikler situasjonen seg mot en okkupasjon med overgrep, overløpere, kontroll og internering. Dermed skapes grunnlaget for ‘gutta på skauen’ som gjør motstand.

I den andre miniserien og de 19 ordinære episodene som produseres etterpå mister ‘V’ skaperen Kenneth Johnson. Dermed forsvinner allegorien og det som gjør fortellingen interessant. Kenneth Johson gikk imidlertid videre for å lage en annen ambisiøs science fiction-serie i en lignende stil, ‘Alien Nation’.

På skuespillersiden utmerker to av de store B-film stjernene seg: Robert Englund (mest kjent som Freddie i ‘Nightmare on Elm Street’-filmene) og Micael Ironside (den enarmete læreren i ‘Starship Troopers’). Resten av gjengen er pene ansikter i 80-tallsdrakt som gjør en brukbar jobb.

Første miniserien er ingen klassiker, men den er vel verdt å se selv uten nostalgi-kicket. Andre miniserie mister grepet, men løser konfliktene og er en grei avslutning. TV-serien virker påklistret og fokuserer kun på action og spenning. Det ble med den ene sesongen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: