Spill deg til leder

I gode, gamle dager (rett etter at jeg begynte å jobbe i Funcom) trykte dataspillbladet Edge en Larson-tegning. Den viste et stolt foreldrepar som beundret poden som spilte Nintendo. I en tankeboble så de for seg jobbannonser av typen ‘Søker erfaren prinsesseredder’ og ‘Jobben for deg med over 1.000.000 poeng i Space Invaders’.

Snakk om ironi. Larson lagde den som et innblikk i en sprø bizarroverden som han mente ikke eksisterte. Edge trykket den nærmest som en æresbevisning. Og jeg satt i min første fulltidsjobb nettopp fordi jeg var en spillenerd.

I boken ‘Got game’ sier forfatter Jonh C. Beck og Mitchell Wade at ungdom som spiller dataspill blir bedre ledere. Aftenposten har snakket med en vantro BI-professor Ken Friedman om funnene.

For meg er konklusjonen ganske selvsagt. En livslang interesse for spill (selv om entusiasmen er mindre nå enn på 20 år), arbeid med å designe dem og nå utvikling av elæring har vist tydelig hvordan spill utvikler nyttige personlige egenskaper.

Svakheten til påstanden i ‘Got game’ er at gruppen ungdom som er spillinteressert er langt mindre enn de som har spilt litt. Det krever en glødende interesse og mange timer foran skjermen for å trene seg opp i ferdighetene boken beskriver. Ikke alle i neste generasjon ledere er ‘gamere’.

Fagboken om elæring jeg leser nå, ‘Simulation and the future of learning‘ av Clark Aldrich, nærmer seg saken fra en annen kant. Den beskriver et prosjekt for å utvikle et spill som skal gi ansatte høyere kompetanse i ledelse.

At en BI-professor blir så overrasket over sammenhengen mellom spill og lederegenskaper er litt skuffende, men det ser ut som om boken har gjort Ken Friedman nysjerrig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: