Høytflyvende biografi

Oscarnominasjoner er knapt et tegn på kvalitet. Mange tidligere vinnere har vært direkte smertefulle å se.

The Aviator‘ var en nytelse og fortjener en kinotur til. Jeg krysser fingrene for at den blir satt opp på Colosseum, for her er det en del flyscener som vil gjøre seg på stort lerret.

En ren nytelse er filmen ikke, så la oss gjøre unna edikken med en gang.

  • Filmen begynner og slutter med scener fra barndommen til Howard Hughes som liksom skal forklare hans senere traumer. Fullstendig overflødig og latterlig amatørpsykologi. Rosebud er det ikke!
  • Et par scener kunne med fordel ha vært gjemt til ekstramateriellet på DVDen. Scenene der Leonardo DiCaprio stenger seg inne og vandrer rundt i sin egen søppelhaug er unødvendig. Vi har skjønt for lenge siden at han har psykiske problemer.
  • Høringscenene er selvsagt tilfredsstillende. Howard Hughes har for en stund overvunnet sinnslidelsene og tar igjen med plageåndene sine, men det blir for mye av det gode. Litt for velkjent Hollywood-dramaturgi også.

Resten er bare gøy.

Manuset har gitt god form til fortellingen om livet til millionær, filmskaper og flyinnovatør Howard Hughes. Med unntak av barndomsscenen unngås de enkel forklaringene, som var temmelig irriterende til tider i ‘Ray‘.

Regissør Martin Scorsese bruker all sin fantasi og erfaring til å heve ‘The Aviator’ fra godt håndverk til en personlig film. I kamerakjøring, bruk av farger og impresjonistiske scener understrekes følelsene til karakterene effektivt. Pretensiøst blir det ikke, men regissøren bruker hele filmpaletten.

Og for en overflod av gode skuespillere! Stjerner brukes selv i små roller for å fylle ut hele filmen med kvalitet. Leonardo DiCaprio har siden ‘What’s eating Gilbert Grape’ stått for meg som svært talentfull, og her får han virkelig utfoldet seg. Favoritten min er imidlertid Cate Blanchett som Katharine Hepburn, en vandrende screwball-komedie.

Vi får se ved andregangs gjennomsyn hvordan filmen holder seg, men jeg tror den fort kommer opp blant mine yndlingsfilmer i genren biografier (på topp er ‘Ed Wood’ og ’32 kortfilmer om Glenn Gould).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: