Kina tar kaka

De siste par dagene har det dukket opp noen bekreftelser på at vi har mer å frykte fra Østen som innovatører enn som produsent av billig juggel og arbeidskraft.

Guardian nevner at Kina nå fosser frem i teten i forskning på stamceller: «China has been supported by substantial grants from national and regional government, funding laboratories and luring Chinese scientists in Western labs with competitive salaries. It is now the world’s third largest spender on research and development, behind the US and Japan. »

Det er grunn til å tro at medisinske gjennombrudd vil komme nettopp på dette området i fremtiden. Og hva gjør Norge? Vedtar lover som i praksis gjør det umulig å forske på stamceller.

Diskusjonen beveger seg i samme området som Mehmet-saken. Noen ser det som en stor seier for journalistikken at foreldrene hans får unntak for gjeldende regler. Etter min mening hadde det vært mer imponerende om Stortinget hadde fått vedtatt en fornuftig lov for alle enn unntak for ressursterke mennesker.

Kina har ikke bare suksess på bioteknologi. Dagens Næringsliv forteller om Huawei som konkurrerer på mer enn pris: «Huawei vant nylig den tekniske evalueringen om den prestisjefylte 3G-kontrakten til thailandske teleoperatøren CAT Telecom.»

Konkurrentene var blant annet Nokia og Ericsson. Kommentarene deres dreide seg selvsagt kun om prisen.

Vesten har mer enn billige klær, vaskekoner og snekker å bekymre seg om i fremtiden. Evnen til å konkurrere i innovasjon er langt viktigere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: