En busslast med Robison Crusoe

Handlingsreferat av ‘Lost‘ er litt overflødig etter lunkne kritikker i avisene og min tidligere omtale.

Så forresten journalistene hele første episode? Hørtes nesten ut som en venn av meg som ikke fikk med seg at serien fortsatte etter nyhetene. Når jeg entusiastisk begynte å snakke om fanger og isbjørner kom det et tomt, glassaktig ‘hæ’-utrykk i øynene.

(La forresten alle merke til at guttungen leste en tegneserie med en isbjørn rett før dyret dukket opp ute i jungelen?)

Dermed måtte jeg gjenfortelle hva som skjedde i siste del av første episode. «Du er usedvanlig god til å gjenfortelle fra TV», fikk jeg høre. Noe skal man ha igjen for noen år foran kopekassen, om enn aldri så lite.

Forventingene mine ble innfridd. Se bare på den fantastiske, visuelle åpningen. Et øye… en mann i jungelen… en impresjonisktisk flukt gjennom bambus med et surrealistisk bilde av en sko i et tre… mannen står i villrede på en vakker strand… deretter et helvete av et flyvrak.

Serien koster flesk å lage. TVNorge har sagt at det er den dyreste serien de noen gang har kjøpt inn. Pengene ligger i hvert bilde.

Nå er det lett å lage godis for øynene, men det er historien og menneskene som vil få meg til å vende tilbake. I løpet av halvannen time blir vi introdusert for en gruppe på nærmere 50 karakterer.

Omtaler fra senere episoder indikerer at vi de neste ukene vil bli bedre kjent med flere av dem, person for person, med tilbakeblikk til hva som skjedde før flystyrten. Omveltninger av vårt inntrykk av hvem de overlevende er vil skje jevnlig, slik det gjorde med særlig Kate i denne episoden. Samtidig lurer mysteriet om hva som skjer på øyen i bakgrunnen.

Hva er for eksempel monsteret som drepte flypiloten inne i jungelen? Klokken 2 i natt tikket det inn på SMS en teori fra en kamerat: «Mosteret i skogen er blekkspurter!» Spørs om det virker like smart på mandag morgen, men det demonstrer at ‘Lost’ er en snakkis som setter fantasien i sving.

Abrams, skaperen av serien, har klare planer for flere sesonger, og det ser ut til at han får mulighet til å forfølge idéene sine: «We definitely have big ideas about what we want to do down the line, past just the second season, and a lot of ideas for the second season already.»

Hvis du ikke har sterke aversjoner mot å få et par hint om hva som skjer videre fremover, kan denne analysen av serien fra Zap2It være interessant: «Week by week, as the characters’ histories are revealed in flashbacks, and as the island’s deep strangeness makes itself gradually apparent, the show becomes less about being stranded on an island and more about what you learn once you get there.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: