EPIC – et media-scenario fra 2014

Aviser og massemedia er fremdeles usikre på mulighetene internett gir og hvordan det vil påvirke dem. Flashanimasjonen ‘EPIC 2014‘ burde gi Aftenposten og Dagbladet en støkk.

Skaperen Robin Sloan skisserer en mulig utvikling av eksisterende teknologi. Poenget er ikke å prøve å forutsi fremtiden, men å peke på mulighetene som finnes.

Basert på blogging, automatisk nyhetsaggresjon, søkemotorer, sosiale nettverk og anbefalingsverktøy skapes en ny situasjon der de tradisjonelle nyhetsredaksjonene havner på siden av folks mediaforbruk. Intelligente brukere av internett får en dypere innsikt i nyhetene enn noen sinne og alle kan delta i den offentlige meningsutvekslingen. I den historiske oppbyggingen mot 2014 i animasjonen fikk jeg en opprømt, kilende følelse i magen.

Konklusjonen er at resultatet er fantastisk for noen få. For de fleste betyr det imidlertid en forvirrende strøm av hovedsaklig sladder og tull, hvor det er umulig å vite hva som er sant og usant. De store avishusene går av internett for å unngå å bli brukt som en del av denne nye media-økologien.

Bloggere, undertegnede inkludert, liker å kritisere aviser og TV for å slurve og komme med usannheter. Realiteten er imidlertid at skribleriene mine i stor grad bygger på at jeg kommenterer eksisterende media. Uten å kunne lenke til og kommentere andre artikler forsvinner jorden bloggerne vokser i.

Faren ved utviklingen av internett må taes alvorlig av alle som bruker det. Et nytt monolittisk firma som leverer et fragmentert nyhetsbilde skaper neppe en bedre og mer opplyst verden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: