MP3-spill er relevant avspillingutstyr

Digi.no er det eneste stedet hvor forslaget til ny åndsverkslov har blitt positivt vinklet: «Departementet har lagt seg på en ganske forbrukervennlig linje og skriver at det er lagt vekt på å videreføre adgangen til å kopiere til privat bruk, men at det foreslås visse begrensninger fordi digital teknologi gjør åndsverk langt mer sårbare for utstrakt kopiering uten kvalitetsforringelse. «

Andre medier, for eksempel Aftenposten, domineres av kommentatorer som mener at ingen vil respektere den nye loven. Bjørn Remseth i Elektronisk Forpost Norge sier: «Hvis lovforslaget går gjennom, skal det altså bli ulovlig å kopiere sine egne CD-er over på sin MP3 spiller. Når vi vet hvor mange MP3 spillere som er blitt solgt det siste året, kan man lure på hva alle eierne av disse skal fylle spilleren sin med.»

Loven åpner for at man kan bryte en kopisperre som ‘hindrer avspilling på relevant avspillingsutstyr’. I følge departementets merknader er ikke min foretrukne måte å lytte til musikk, en MP3-spiller, relevant.

Alle CDer jeg kjøper blir umiddelbart slengt i datamaskinen for å bli kopiert over på IPoden. Det er det eneste avspillingsutstyret jeg bruker. Skal jeg fortsette å kjøpe musikk må den gjøres tilgjengelig på et format som lar seg spille av på lirekassen min. Ellers kan bransjen vinke farvel til mine penger.

Såvidt jeg kan se er det ikke loven som definerer MP3-spillere som ikke relevant avspillingsutstyr. Dette er departementets kommentarer. Spørsmålet er derfor om dette, dersom loven blir vedtatt, kan prøves rettslig.

En annen merverdighet er at man får lov til å bryte kopisperre for å lage en CD som kan spilles av på relevant avspillingsutstyr, men det blir forbudt å selge og distribuere programvare og utstyr som gjør dette mulig.

Tillegg 13.02.2005:

Musikkgruppen Wilco bruker internett svært aktivt. Frontfiguren Jeff Tweedy har et annet perspektiv på spredning av digitale filer: «Music is different from other intellectual property. Not Karl Marx different – this isn’t latent communism. But neither is it just a piece of plastic or a loaf of bread. The audience is our collaborator. We should be encouraging their collaboration, not treating them like thieves.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: