Usammenhengende fra SV

Kristin Halvorsen lanserer nye tall for lærertettheten i Norge. Departementet sier at det er 12 elever pr årsverk, mens SV sier at det er 21 elever pr lærer i undervisning. Forskjellen er altså at Halvorsen kun regner med den tiden som blir brukt i klasserommet.

Grunnen til at regjeringen og Statistisk Sentralbyrå regner pr årsverk er at det er samme metode som brukes i andre land. Her bruker SV et triks som er gjodt kjent i næringslivet. Man lager en pris som gjør det umulig å sammenligne med konkurrentene.

Mer alvorlig er nedvurderingen av lærerens arbeidstid som ligger i dette. 58,5 % brukes i klasserommet. Betyr ikke tid til forberedelser, retting og fagmøter noe for resultatet av undervisningen?

Jeg har mistanke om at tiden som brukes foran elevene er mindre i Norge enn andre land. Dersom SV mener at de nye tallene er mer korrekt enn departementets, vil den logiske konsekvensen være å øke undervisningsplikten.

Om pensjonsreformen sa Kristin Halvorsen i Dagens Næringsliv i går: «Fremtidige generasjoner bør gis en valgmulighet: Pensjon eller velferdsgoder.»

Vedtak om pensjoner binder opp offentlige penger i flere tiår fremover, samtidig som den i minst mulig grad skal få konsekvenser for innbetalinger som allerede er gjort. Skal man gi de som vokser opp i dag valgfrihet må derfor statens pensjonsforpliktelser ned. Trodde ikke det var SVs innfallsvinkel i pensjonsreformen.

LO-topp Per Østvold jobber med et kompromiss om saken i partiet. I samme artikkel foreslår han å ta en revisjon hvert tiende år fremfor å ta en skikkelig gjennomgang nå: «Hvis det blir dyrt, kan man enten øke trygdeavgiften eller vedta kutt.»

Her skal man ikke gjøre det lett å planlegge alderdommen! Hvor mye folketrygden din er verdt skal altså endres hvert tiende år. I beste fall vil trygdeavgiftene bli en berg-og-dalbane i slow motion. Hvis det går som Statistisk Sentralbyrå tror vil kuttene bli større enn med regjeringens forslag. 10 år med vent-og-se-holdning må jo taes igjen.

Og vi vet hvem som alltid tjener på systemer som krever mye planlegging. De som har råd til advokat og egen regnskapsfører, de med god råd.

Intensjonene er sikkert gode, men dette henger ikke på greip.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: