Overtro vinner mot vitenskap

Utvikling går ikke bestandig i en rett linje. Overtro vinner fremdeles over rasjonalitet.

En internasjonal kampanje for å utrydde polio var i ferd med å lykkes, melder Guardian. Muslimer som var skeptisk til vesten var overbevist om at vaksinene var en sammensvergelse:

«They claimed vaccines were tainted with HIV and poisons to make women infertile and refused to cooperate with doctors. » Nok barn ble nektet vaksine til at sykdommen blusset opp igjen. Resultatet er at polio nå sprer seg i hele Vest-Afrika etter å ha vært på retur i flere år.

I Norge har lignende rykter begynt å spre seg. Her er det faren for at vaksinen utløser autisme som blir diskutert. Avisartikler, TV-reportasjer og aksjonsgrupper har informert om saken i et par år.

Påstanden er tilbakevist av helsemyndigheter og forskningsrapporter, men det stopper nok ikke ryktene. I USA var resultatet at kikhoste begynte å spre seg blant barn i et område hvor mange antroposofer (Steiner-skoler) lot være å gi ungene sine vaksine.

I begge tilfeller speiler mistenksomheten en frykt som sier noe om tilstanden i samfunnet hvor de oppstår. I Afrika retter den seg mot Vesten, og faren for HIV og ufruktbarhet. I Vesten mot statlige legebyråkratier og muligheten for å få barn som er mentalt tilbakestående.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: