Debattkultur på internett

Tonen på norske blogger jeg leser er usedvanlig saklig og god til å være internett. I Funcom var jeg i perioder ansvarlig for å moderere nyhetsgrupper for tusenvis av spillere av Anarchy Online. Der foregikk det meste av krangler, utskjelling og ryktespredning. Det er virkelig behagelig å befinne seg i dette hjørnet av internett.

Amy Gahran hadde i februar en serie om hvordan man skulle håndtere vanskelige personer på diskusjonsforum. Denne bloggen inneholder alltid interessant informasjon om mulighetene ny teknologi gir. Denne serien om pinnsvin, troll, misjonærer, unnavikere og plageånder burde være relevant for alle med kommentarfelt.

Min erfaring er at respekt for den som lager bråk er det viktigste for å roe gemyttene. Å bli sett og tatt på alvor er nødvendig for å få i gang en fornuftig samtale. Generaliseringer som Amy Gahran kan derfor virke mot sin hensikt. Artiklene inneholder likevel så mye innsikt at de er vel verdt å lese.

Aftenposten hadde en kronikk i går som inneholder et godt eksempel på hvordan folk som er uenig bør behandle hverandre. Forskeren Erika Hagelberg fant gjennom sin forskning på gener indikasjoner på at stamfedrene til innbyggerne på Påskeøya kom fra Polynesia. Dermed var teoriene til Thor Heyerdahl om søramerikanske indianere på balsaflåter til Stillehavsøyene svekket.

Til tross for faglig uenighet viser Hagelberg stor respekt for nordmannens arbeid: «Det vesentlige med Thor Heyerdahl er ikke om vi kan finne feil i hans teorier, men at han var en stor oppdagelsesreisende, eventyrer og kilde til inspirasjon.»

Hun var sjokkert over den behandlingen mannen fikk i norsk fagmiljø på en forelesning: «[V]i [var] vitne til at respekterte middelaldrende universitetsfolk på en barnslig måte brukte dette som en anledning til å lufte egne kjepphester og sette på plass det de mente var vranglære fra Heyerdahls side.»

Så da bør målet i norske blogger være å holde et høyere nivå på debattene våre enn den disse universitetsprofessorene står for.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: