Sin egen verden

Andrew Sullivan beskriver i Times hvordan MP3-spillere gjør at folk isolerer seg i sin egen, lille verden:

«Walk through any airport in the United States these days and you will see person after person gliding through the social ether as if on autopilot. Get on a subway and you’re surrounded by a bunch of Stepford commuters staring into mid-space as if anaesthetised by technology. Don’t ask, don’t tell, don’t overhear, don’t observe. Just tune in and tune out. «

Selv har jeg noen irasjonelle følelser om hva som ikke passer seg av musikklytting. For eksempel slår jeg bestandig av på vei inn på et offentlig toalett. Det virker som korrekt etikette, men det er ikke så lett å forklare hvorfor.

IPod er ikke nødvendig for å leve i sin egen verden. Alle har vel noen barndomshistorier som enten illustrer en personlighet eller tvinger en inn i en rolle. Her er en av mine…

10 år gammel var jeg på besøk hos slektninger i Oslo. Et museum om dagen var drømmen. På Akerhus festning, i Heimevernsmuséet, gransket jeg hver utstilling grundig. Ute på den andre siden var plutselig skoene borte. Uansett hvor mye vi lette var de som sunket i jorden. Dette var før både IPod og Walkman.

Andrew Sullivan synes tendensen til å trekke seg tilbake i det offentlig rom er mest alvorlig fordi det er en del av en større trend:

«You get your news from your favourite blogs, the ones that won’t challenge your view of the world. You tune into a satellite radio service that also aims directly at a small market — for new age fanatics, liberal talk or Christian rock. Television is all cable. Culture is all subculture… Technology has given us a universe entirely for ourselves — where the serendipity of meeting a new stranger, hearing a piece of music we would never choose for ourselves or an opinion that might force us to change our mind about something are all effectively banished. «

Det valget har man bestandig hatt. Tilgangen til internett kan også åpne en verden av informasjon som knapt har vært tilgjengelig på bibliotek tidligere. Jeg leser en langt bredere meny av artikler og synspunkter enn noen gang tidligere. En verden med en statlig kringkasting og valget mellom AP eller Høyre-avisen for noen tiår siden var langt mer begrensende.

I hvilken grad folk begrenser sin egen tilgang til informasjon har vært og vil alltid være et personlig valg. Ny teknologi gir meg frihet til å velge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: