Hjelp, de er religiøse

Nordmenn er noen pingler når det gjelder religion. Jehovas Vitner og Mormonere som går på dørene kan være påtrengende, men overbevisningen er vel så skremmende som plagsomheten. Gunnar Stålsett er så bra fordi han har fornuftige synspunkter, uten at han maser for mye om Jesus og sånn.

Hans på documenta.no er tydelig oppskjørtet over at en muslim har fått snakke uavbrutt i en hel kronikk om sin gudsopplevelse:

«Jeg må si jeg finner beskrivelsene av Allahs nærvær støtende. Er det noe historien har lært så er det at man skal være uhyre forsiktig med å si at man opplever Gud. Men det gjør muslimer på Haj, og ser ikke ut til å være i tvil. «

Å skjønne verden i dag uten å forstå hvilken rolle religion spiller i menneskers liv er håpløst. Derfor synes jeg det var friskt å lese kronikken om hvordan en muslim opplevde en av de sentrale ritualene i sin religion, pilgrimsferden, haj. Det vil sikkert være fremmed og eksotisk for mange. Jeg kjenner ikke genren godt nok til å si om dette var bra skrevet, men føler at artikkelen var nyttig og interessant.

I årevis har vi blitt tutet ørene fulle av kristne bekjennelser gjennom andakter på TV, radio, i aviser og skolen. Kvarme sa nylig at Gud hadde bedt han stille til biskop i Oslo. Det er mer enn greit at en muslim får slippe til med sin tro. Balansen er ikke så viktig, men dette er nyttig folkeopplysning.

Kristendom er en vel så eksotisk religion som islam for de fleste nordmenn. Kinogjengere på Mel Gibsons ‘The passion of Christ’ i fjor opplevde det på kroppen. Etter en tur i en karismatisk menighet vil nok mange føle seg vel så hjemme i en moské.

Selv er jeg humanetiker. Styrken til et sekulært livssyn bør være at man kan lese om folks religiøse synspunkter uten å bli fornærmet og sette kaffen i vrangstrupen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: