Den gode politikeren i populærkulturen

Filmer fra kun et par tiår tilbake virker ofte som sirup. Rask klipping i MTV-stil og en handling som halser fremover er blitt så vanlig at klassikere fort virker gammeldags.

‘Mr Smith goes to Washington’ fra 1939 er en duggfrisk 65-åring med perfekt timing. Regissøren Frank Capra blir ofte brukt som referanse til å beskrive en film med stor tro på det gode i verden. Heltene er enkle menn som møter stor motstand, men rettferdigheten seirer til slutt. Julefilmen ‘It’s a wonderful life’ er kanskje mest kjent.

Jefferson Smith er en idealistisk speiderleder som etter en rekke tilfeldigheter blir sendt som senator til Washington. Slu politikere, ekle lobbyister og kyniske journalister gjør sitt beste for å undergrave den nye politikeren. Smith tar en kamp mot røkla når han oppdager en tvilsom kombinasjon av bygging av demning og oppkjøp av land.

Malen i denne filmen er senere brukt i filmen ‘Kongekabalen‘ og TV-serien ‘Ved kongens bord‘. Under følger en vurdering etter klassisk terningkastmetode av fire politikerhelter fra de tre overnevnte verkene, samt ‘Presidenten’.

Navn: Jefferson Smith
Stilling: Nybakt senator
Styrke: Idealisme, pågangsmot
Svakhet: Kunnskapsløs, naiv
Smiths uthalingstaktikk iscenesatt av hans sekretær er et billig trick som irriterte mer enn det begeistrer. Hadde det ikke vært for senator Paynes sammenbrudd for åpen scene, hadde Smith kun vært en fotnote i historien.
Terningkast: 2
Film: ‘Mr Smith goes to Washington’

Navn: Joshia Bartlet
Stilling: President
Styrke: Intelligens, godt team
Svakhet: Uærlighet om sykdom, selvgod
En lojal og dyktig stab er ingen tilfeldighet. Presidenten er en utmerket leder som oppnår resultater. Uærlighet rundt sykdom var kun millimeter fra å rive Bartlet ned fra pidestallen.
Terningkast: 5
TV-serie: ‘Presidenten’

Navn: Tove Steen
Stilling: Helseminister
Styrke: Ærlig og uredd
Svakheter: Dårlig leder, ingen politisk teft, solospiller
Noen respekterer henne for å kalle en spade for en spade, men det hjelper lite hvis du ikke vet hvordan spaden brukes. Istedenfor å bruke de ressursene hun har til rådighet, gjør hun alt selv. Er mer fagmenneske enn politiker. Så langt får hun Victor Norman til å ligne et politisk vidunderbarn.
Terningkast: 1
TV-serie: ‘Ved kongens bord’

Navn: Lone Kjeldsen
Stilling: Politisk ordfører i Midterpartiet
Styrke: Populær, nye idéer
Svakhet: Negative rykter, hever seg ikke over politisk spill
Lone Kjeldsen representerer nye toner i partiet. Hun var nær ved å bli veltet over ende av et politisk spill. Fornekter seg ikke fra å bruke alle midler for å bli leder og er for mye en del av spillet til å handle idealistisk når det gjelder.
Terningkast: 3
Film: ‘Kongekabalen’

Selv blant idealiserte politikere (skurkene er plukket bort) er terningkastene temmelig lave. Bartlet er den eneste som har virkelig suksess. De andre representerer idéer. Selv Presidenten har vi først og fremst sympati fordi vi får se så mye av hva som foregår i administrasjonen hans.

I alle disse tilfellene blir politikerne fremstilt som idealer, likevel kommer de til kort. Hvis det er så vanskelig å skape en i fantasien, hvor vanskelig må det ikke være i virkeligheten. Med mindre vi foretrekker skurker og dårligere politikere. Det vil forklare en del.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: