Norsk grisefilm

Omtrent en gang i året samles den maskuline delen av gjengen til guttakveld, et motstykke til jentenes ‘Rob Lowe-festival’. Grunnstammen i arrangementet er mat som gir smaksløkene juling og DVD. Schwarzenegger-action fra 80-tallet starter kvelden.

Mot slutten av kvelden er det tid for en sleazy film. Den må inneholde tvilsomme sex-scener, uten at det glir over i porno. ‘Wild things‘ og ‘Femme fatale‘ er eksempler på genren. Kvinnegruppen Otar vil nok steile, men jeg forsvarer gjerne begge filmene som bra.

Naboer‘ er for ubehagelig til å bli vist som sleazy film på guttakveld. Sexscenen som førte til en velfortjent 18-års sensur går gjennom marg og bein.

Pål Sletaunes psykologiske thriller har hentet inspirasjon fra storheter som Roman Polanski noen tiår tilbake, David Lynch (særlig ‘Lost highway’ og ‘Mulholland drive’) og ‘Kun en formalitet’. Har du sett disse filmene vil neppe sjokket bli stort når Sletaune kommer frem til overraskelsen mot slutten.

Regissøren skaper en uhyggelig stemning med stor presisjon. Det er lett å tro at skummel film er lett å lage, men alt for ofte slumses det i oppbygging og gjennomføring. Pål Sletaune får meg til å kjenne det i ryggraden.

Kristoffer Joner klarer både å være stjerne og å spille godt, men fortellingen dreier for mye rundt en enkelt hendelse. Filmen hadde vært mer interessant med en dypere forankring i en troverdig karakter.

Løsningen blir for komplett på slutten. Alt blir gitt en psykologisk forklaring. Hele hendelsesforløpet er brakt frem i lyset som i en skoleflink analyse av et fascinerende dikt. Egentlig blir det lite gåtefullt igjen, som det ofte er i en David Lynch film.

Håndverksmessig er filmen uten lyte, men det hjelper lite når historien er uinteressant.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: