Uklart signal fra Senterpartiet

Trodde nesten at jeg ville ende opp med å stemme Senterpartiet i år. Grunnen var meldingen om at de ønsket økt lokalt selvstyre i Norge. De var til og med konkrete. Kommunene skulle få utvidet rett til å skrive ut skatter for å løse problemer.

Ved nærmere ettersyn smuldrer endringen opp til ingenting. Forslaget til program gir temmelig blandede signaler:

  • Skepsisen er så stor til eiendomsskatt at en dissens fra 8 personer vil fjerne muligheten til å skrive den ut. Dersom dette skjer vil øket skatteøre kun være en erstatning for noe som forsvinner. Jeg er i mot eiendomsskatt, men avgjørelsen om å fjerne den bør beholdes hos kommunene.
  • Ingen signaler om reduksjon av skatte- og avgiftsnivået på riksplan tyder på at forslaget ikke er en reel flytting av makt fra staten til kommunene.
  • Øket skatt i kommunene bør øremerkes, mener programkomitéen. Så lenge Senterpartiet ikke knesetter samme prinsipp for Stortinget tyder dette på lav tillit til lokalpolitikere.
  • I en opplisting over hva Senterpartiet vil i Aftenposten, står det flere saker som skal avgjøres i kommunene, for eksempel bevaring av grendeskoler. I tillegg vil forslag som gratis skolemåltid binde større del av pengene i sektoren. Stort sett er det få konkrete forslag som bidrar til flere fri midler til kommunene. Summen i programmet bærer heller i retning av større bindinger.

Nå vet jeg ikke om store endringer er vedtatt på landsmøtet i helgen på disse punktene, men lite tyder på at Senterpartiet er en redningsmann for lokaldemokratiet.

Tillegg 14.03.2005:

Landsmøtet gjorde ingen endringer i muligheten til å skrive ut eiendomsskatt. Kombinert med mangel på skattelette i programmet vil nok det i sum bety en skatteøkning, selvom det er opptil kommunene.

Så spørs det hva landsmøtet legger i at man skal definere et felles minstekrav til kommunale tjenester. Her binder fort Stortinget opp nye milliarder for lokalpolitikerne.

(Kilde: Dagens Næringsliv)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: