Gapet mellom i-land og u-land

To økonomer i Aftenposten forteller at forholdene i u-land er på bedringenes vei: «Gapet mellom inntekt pr. innbygger i i- og u-land har i flere år gått betydelig ned. De siste fem år har veksten pr. innbygger vært dobbelt så sterk i den tredje verden som i i-landene… Den siste gode nyheten er at utviklingen trolig vil fortsette i årene fremover.»

Ellers får man ofte følelsen av at alt er blitt verre. Jeg har imidlertid merket meg at formuleringene som blir brukt fra de mest opplyste korsfarerne for den tredje verden er litt manipulerende. Man sier ofte at de fattigste har blitt fattigere. Det kan være helt riktig, samtidig som verden har blitt et bedre sted for de fleste.

En annen manipulering jeg har merket meg er å si at forskjellene har økt. Så illustreres dette ved å sammenligne de rikeste og fattigste landene, mens den nye middelklassen av nasjoner (for eksempel Kina) blir fjernet fra statistikken.

De fleste leserne merker seg imidlertid ikke subtiliteten i formuleringene og går ut fra at alt går ad dundas.

Å peke på at mange mennesker lever under ekstremt dårlige kår er sikkert gjort i beste mening. Faren ved å fremstille det som at alt er blitt verre er at man tilslører årsaken.

Noen land har tydeligvis klart seg bra under dagens økonomiske verdensorden. Millioner har fått det bedre, mens mange har det like ille eller verre. Det tyder på at det er regionale og nasjonale forskjeller som avgjør.

Gir vi samme medisin til alle vil vi mislykkes med å trekke u-land opp på en akseptabel levestandard. Både verdensbanken og globaliseringsmotstandere har gått i den fellen. Hva som får noen land til å lykkes og andre til å mislykkes er viktigere å diskutere enn tilfeldige mål for størrelsen på bistand.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: