Roboter i filmbingo

Klassiske tegnefilmer er i ferd med å forsvinne, mens 3D-animasjon tar over. Selskapet bak ‘Ice Age’ prøver å etablere seg ved siden av Pixar (‘The Incredibles’, ‘Toy story’) og Dreamworks (‘Shrek’, ‘Stor ståhai’) som et studio som leverer varene over tid.

Roboter‘ flommer over av små og store gags og påfunn. Nieser, nevøer og annet småpakk som er lurt med som unnskyldning for at onkel skal få se barnefilm vil ha det gøy. Promping er for eksempel en garantert vinner. Hvordan roboter slipper ut fordøyelsesgasser er en gåte, men gøy er det uansett. Andre vitser vil være forbeholdt de store, men sånn skal det være på animasjonsfilmer i 2005.

Har du ikke noen drittunger å ta med deg har jeg følgende tips: 1. Ta med en gjeng med andre kinointeresserte. 2. Kleb bilder av kjente og kjære filmer opp på et stykke kartong. 3. Hver gang det dukker opp en parodi av noe som er på kortet ditt, krysses det ut med en dertil egnet penn. 4. Første mann som får tre kryss roper BINGO og vinner all kinogodisen som ikke er spist opp under reklamen.

Her er det humor i massevis, både billige poenger, visuelle gags og ‘er-jeg-ikke-smart-som-kjente-igjen-denne-filmen’ humring.

Studioet kjenner sin styrker og begrensninger. Jeg syntes ‘Ice age’ var et par hakk under kvaliteten til ‘Shrek’ og Pixar. Ved å satse på roboter slipper de unna det kritiske blikket publikum har for menneskelige figurer og pels. Lyssetting og enkle former er Chris Wedge og gjengen hans mestere på. Dette er mesterlig utnyttet i filmen.

Fortellingen faller helt sammen. Som regel kommer vitsene så raskt at jeg glemmer å tvile på historien. Svakheten blir tydelig hver gang karakterene stopper opp med en liten moralpreken om å være seg selv og stå i mot kapitalismen.

Pixar er mesteren i klassen for å lage solide historier. Selv en sentimental scene er til å holde ut når den er perfekt oppbygd, innarbeidet i manus og inneholder (etter forholdene) realistiske karakterer.

The Incredibles‘ klarte å løfte seg opp til å bli en bra film. ‘Robotene’ blir aldri mer enn eminent tidtrøyte det er gøy å ta med ungene på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: