Kildekritikk i media

Bloggeren Bjørn Stærk har fått inn et lite stikk mot etablerte massemedia. Dagbladet har referert hans grundige kildekritikk av en artikkel i Dagsavisen. Bloggeren påviser ‘kreativ’ bruk av sitater fra journalister.

Mot slutten av artikkelen på Dagbladet spør journalisten: «Hvilke forutsetninger har du for å si hva som er god og dårlig journalistikk?» Det blir litt som å spørre hvilke kvalifikasjoner en velger har for å stemme i valg eller en kinogjenger har for å uttale seg om en film er bra.

Et mer interessant spørsmål er hvorfor ikke media selv har undersøkt denne saken. Å grave i andre journalisters kilder er nærmest et tabu i Norge. Det er en selvpålagt begrensning i det journalistiske arbeidet som ikke tjener samfunnsdebatten.

John Olav Egeland fra Dagbladet deltok i en debatt etter ‘Kongekabalen‘ på Filmport. Han innrømmet der at media holdt seg unna å gå andres kilder etter i sømmene og at dette er et problem for pressens troverdighet.

Det er greit at bloggere setter krav til journalister, men det er viktigere at journalister gjør jobben sin bedre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: