Følelser og abort

Selvbestemt abort er et faktum. Prinsippet er likt for alle frem til 12. uke. Etter dette tidspunktet må kvinnen legge frem saken sin for en nemnd. Hun må overtale fremmede mennesker om at hun vet hva hun gjør og vil. Akkurat sånn var det for alle før abortloven ble vedtatt.

Nå sier leger og Ap-kvinnene at kvinnen bør bestemme selv frem til 16. uke. Tidligere var det farlig å ta aborter senere enn 12. uke, men den medisinske utviklingen har endret dette.

Cathrine Sandnes i Dagsavisen prøver under overskriften ‘Velg et tall’ å få det til å høres ut som om det ene kan være like godt som det andre.

Praktisk spiller det ingen rolle, innrømmer hun. Nemndene sier ja til det meste, med unntak av noen mer konservative steder i bibelbeltet. Erfaringen fra andre land tilsier at like mange tar abort uansett.

Videre er saken interessant som prinsipp og som følelse, sier hun.

Jeg skjønner ikke det prinsipielle i å endre grensen for selvbestemt abort dersom antall aborter blir det samme. I følge en lege som uttalte seg på Holmgang var det først etter 16. uke det ble noen særlige saker som dreide seg om fostre hvor sykdom var påvist.

Uansett er det vel like mye eller lite moralsk å ta abort fordi fosteret har en alvorlig sykdom som at det passer dårlig å få barn nå.

Da sitter vi igjen med ubehaget Cathrine Sandnes og andre føler. Det kan ikke være viktigere enn den belastningen det er å fremme saken sin for en nemnd. Å bruke tid og penger på å videreutvikle et slikt system høres ut som en kostbar blindvei. Så lenge det er påvist at antall aborter blir omtrent det samme og det ikke er noen medisinske grunner til denne grensen, må grensen for selvbestemmelse endres til 16 uker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: