Utrolig mutanter fra Whedon

Fredag var en bra start på helgen. Kombinasjonen av nyheten om Wonder Woman-filmen og utbetaling av en reiseregning med uventet mye kostgodtgjørelse fikk meg i godt humør. Dessuten inspirerte det meg til å gjøre noe som burde vært gjort for lenge siden: Å kjøpe Joss Whedons og John Cassadys ‘Astonishing X-Men: Gifted’.

Mutantene var blant mine favoritter på 80-tallet. Utover 90-tallet leste jeg utrolig mye tegneserier, men X-Men utviklet seg til å bli en kjedelig såpeopera med en uendelig mengde oppfølgere. Filmene fra de siste årene vekket opp interessen min igjen. Nå var jeg nysjerrig på hva Joss Whedon, mitt store idol og mannen bak Buffy, hadde fått ut av de gamle heltene.

Å lese ‘Astonishing X-men’ er som å komme hjem. Noen overraskelser er det for oss som ikke har fulgt med de siste årene. ‘The White Queen’ har blitt med de snille og er sammen med Cyclops, men ellers er det nok av karakterer som stimulerer nostalignerven.

Den mest interessante idéen er at noen har funnet en kur for mutantgenet. Dermed oppstår etiske problemstillinger og diskusjoner i gruppen. En gjenstridig utenomjording bidrar til masse action.

Til tross for mange tradisjonelle superheltkonvensjoner, har Joss Whedon satt sitt eget preg på serien. De 6 første numrene som er samlet i boken ‘Gifted’ fungere som en TV-sesong i Buffy. Karakterene blir presentert, mye skjer rundt en sentral skurk, noen plottråder er uavsluttet, men disse seks heftene føles også usedvanlig tilfredsstillende som en avsluttende historie.

Sterkest er dialogen. Den resulterer i gode karaktertegninger, driver historien fremover og er utrolig morsom.

Tegningene til John Cassady er gode på en rett-fram-måte. De er realistiske, ute å bli stive. Tegneren unngår noen av de ekstreme overdrivelsene og tegnefilmlignende effektene som har dominert en del serier.

Joss Whedon har levert en utgave av X-men som gir meg lyst til å utforske heltene videre. Grant Morrison-serien som gikk for et par år siden ser da også ganske interessant ut?

Les omtalen på UGO for en grundig kritikk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: