Populære politikere

En politiker må være villig til å ta fra meg pensjonsrettigheter for at jeg skal kunne stole på han eller henne. Å klare å motsi sine kjernevelgere i en viktig sak viser mot. Å etterstrebe konsekvens er et minimumskrav for å få respekt. Jeg hater å bli snakket etter munnen.

Populisme og allment likte politikere gjør meg skeptisk.

George Bush har levert lavmålet i den pågående saken om passiv dødshjelp i USA. I følge notater som har lekket ut bruker republikanerne bevisst Sciavo-saken for å slå politisk mynt blant sine kjernevelgere. De overspiller på følelser på en måte som tyder på at de knapt nok tror på det de sier.

På veien mot å stoppe passiv dødshjelp i denne saken vedtar de en lovendring som kun skal gjelde for denne ene gangen. Hva som skjer med tusenvis av andre pasienter i samme situasjon spiller mindre rolle. Glemt er det også at lovendringen er stikk i strid med maktfordelingsprinsippet USA normalt lever etter, samt at republikanerne normalt jobber for at statene selv skal ta mer ansvar for slike beslutninger.

På toppen av det hele har George Bush i sin periode som guvernør i Texas vært med på å skrive under en lov som liberaliserer bruken av dødshjelp. Inkonsekvens blir ofte resultatet når følelsene styrer.

Norge er ikke stort bedre. Det er ikke mange ukene siden Norges helsepopulistiske villmann, John Alvheim, talte kreftsyke Helge Audestads sak i media. Han spilte intenst på de samme strengene som Bush.

Hva er så galt med å ha litt medfølelse for enkeltmennesket i slike saker? Salon har en god artikkel i dag som med utgangspunkt i Sciavo-saken sier noe om hvorfor dette er feil vei å gå i politikken.

Inspirert av dette har jeg laget mitt eget lille antipopulisme-manifest

  • «Med lov skal landet bygges, ikke med ulov ødes», sa Eldre Frostatingslov. Skal man forandre noe får man gjøre det for alle. Politiske vedtak skal gjelde for hele befolkningen politikerne representerer og være langsiktig.
  • Følelser er enkelt, rasjonalitet stiller krav. Å synes synd på noen er ingen garanti for at de får det bedre. Vi må kunne forlange konkrete tiltak, konsistens og sammenheng av de som styrer et land.
  • Skyttergravskrig blir lett konsekvensen av å basere politikk på følelser. Den eneste måten å overbevise andre på er å gi sterkere uttrykk for dem. Resultatet blir stadig mer ekstreme tiltak og formuleringer av problemet. Resultatet er en forsuret samfunnsdebatt.

Nå tar denne artikkelen utgangspunkt i en amerikansk sak, men eksempelet fra norsk helsepolitikk viser at Norge ikke går fri for denne typen debatt. Politikere som overspiller og velger egen popularitet fremfor langsiktige løsninger bør ikke belønnes med stemmer og oppmerksomhet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: