Presidenten som ikke ropte ulv

Nu går alt så meget bedre i Irak. Jeg er ikke ironisk en gang. Det gjør det. Angrepene fra opprørere blir færre, antall drepte soldater går ned og stemningen er i ferd med å snu.

Avisene og media rapporterer derimot lite om det som skjer. I USA er det noen spredte artikler om tema, i Norge er saken fraværende i spaltene og på TV. Lawrence Kaplan i New Republic lurer på når journalistene vil begynne å skrive om den nye trenden og hvorfor de ikke har begynt å gjøre det allerede. (New Republic er et liberalt magasin som vanligvis støtter demokratene. De var for Irak-krigen).

Standardforklaringen er at media kun er interessert i dårlige nyheter, men Kaplan er ikke fornøyd med den klisjéen. Han tror også at mange journalister er redd for at helvete bryter løs igjen før artiklene de skriver kommer på trykk.

Den mest interessante forklaringen er at representanter for Bush-administrasjonen har vært så Pollyanna mens rakettene har regnet rundt folk i Baghdad at ingen tror på dem lenger. Antall opprørere man har innrømmet har eksistert er langt lavere enn det antallet det militæret har drept.

PR-løpet har ført til en omvendt utgave av historien om gutten som ropte ulv så ofte at ingen trodde på han når det virkelig skjedde. Insisteringen på gode nyheter under elendige forhold har vært så intens at ingen tror dem når ting begynner å gå bedre.

Media bør selvsagt være mer kritiske, men Bush har selv bidratt til situasjonen. Akkurat som med krigen generelt har de kortsiktige målene vært viktigere enn å skape troverdighet for amerikansk politikk og holdninger på lang sikt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: