Nok et folkemord

Sikkerhetsrådet har omsider fått trykket ut en resolusjon som gjør noe med folkemordet på 300.000 personer Vest i Sudan. Tragedien er lett å kjenne igjen for de som har sett ‘Hotell Rwanda‘. Verden er i ferd med å skape et Hotell Darfur.

FN har diskutert denne hastesaken i fem måneder. De små tiltakene som er vedtatt er utilstrekkelig. Mange aktører har interesser i området som gjør at alt går i sneglefart:

  • USA ønsker å unngå all diskusjon om å stille krigsforbrytere for en internasjonal domstol de prinsipielt er i mot.
  • Kina er avhengig av olje fra regimet som finansierer de militære gruppene som dreper for fote.
  • Kjenner jeg Frankrike rett, selger de våpen til regimet.
  • Norge er forsiktig med å presse regjeringen i Khartoum. De er redd for at det kan skade forholdet til en av partene i fredsavtalen mellom Nord og Sør som bistandsministeren har vært involvert i.

Alle interessene til vestlige land er knyttet opp mot det herskende regimet. 300.000 drepte blir mindre viktig. Å begrunne unnvikenheten med at folkemordet skjer i Afrika er derfor tilslørende.

Resultatet er uansett det samme: Man ender opp med et uverdig spill om detaljer, for eksempel om det som skjer kan kalles et folkemord.

Verden må finne ut hvordan vi skal løse denne typen utfordringer. De vil dukke opp igjen. Å snakke om demokrati og menneskerettigheter, enten man bor i USA eller Norge, blir tomme ord dersom man godtar at 300.000 mennesker i et område blir utryddet i løpet av noen måneder.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: