Kina er proppen i Sudan

I Sudan spiller Kina samme rolle som USA i Saudi-Arabia. Den asiatiske supermakten har store interesser i det nåværende regime basert på at de mottar olje og selger militært utstyr. Disse økonomiske interessene gjør at de er tilbakeholdne med å bidra til en løsning som kan irritere regjeringen i Khartoum.

Kina er proppen i Sikkerhetsrådet som gjør det vanskelig å komme frem til en løsning for lokalbefolkningen i Darfur. Landet er langt mindre mottagelig for press enn vestlige regjeringer.

På 90-tallet bidro menneskerettighetsorganisasjoner til at vestlige oljeselskaper trakk seg ut. Kina benyttet sjansen til å dekke sitt enorme behov for importert olje og er nå svært aktiv i Sudan. Dermed er mulighetene for en effektiv boikott sperret. Dette kan være noe å tenke på neste gang Statoil blir kritisert for å engasjere seg i et land som bryter menneskerettighetene.

Kina er i ferd med å bygge seg opp til en større trussel for en demokratisk utvikling og menneskerettigheter enn muslimske terrorister og USAs økonomiske interesser. Trenden har lenge boblet under overflaten, men nå er det nødvendig å bli mer bevisst på den.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: