Engler over Norge

Nå orker jeg ikke mer skamfølelse fra en ung mann“, sa hun og ga meg ‘Ute av verden’ av Karl Ove Knausgård tilbake. “Et par hundre sider var mer enn nok.”

Jeg gledet meg stort over boken om en forvirret fyr som ligger med en 13-åring. Deretter gjør Henrik Vankel et dypdykk i sin egen psykologi og livshistorie over 700 sider. Fortellingen renner over av merkelig metaforer, digresjoner og humor.

En uskyldig leser som ramler inn i oppfølgeren, ‘ En tid for alt’, 7 år senere hører knapt et ord om Norge før de siste 50 siste sidene. En tredjedel er et essay i to deler om englenes fall fra det guddommelige inn i verden. Resten er en lang versjon av historiene om Kain, Abel og Noah. Så hva pokker er dette?

Ta setningen ‘Henrik Vankel rødmet så han ble rød som en tomat’. Tenk deg at denne metaforen blir strukket ut over 500 sider, så har du ‘En tid for alt’. Den er en lang digresjon.

Merkelig nok fungerer det i all hovedsak!

Nå er jeg svært interessert i en mytologisk bruk av Bibelen og religion. Problemet med moderne, liberal kristendom er at den er totalt blottet for liv og mysterium. Gud og Jesus skal være så perfekte at de blir kjedelig. Takke meg til en Jesus som kjeppjager folk fra tempelet, Gud som spaserer i Edens hage og engler som har seg med jenter.

Et klassisk tema i gnostisk religion er Gud som forlater verden etter å klønet det til for seg selv. Kjente og moderne varianter over tema er Phillip Pullmans ‘His Dark Material’-bøker og Garth Ellis tegneserie ‘The preacher’. En litt mer faglig variant er Jack Miles biografi over Gud, hvor han analyserer hovedpersonen i gammeltestamentet som en litterær karakter.

Poenget er at Gud har problemer med å forstå mennesket og verden, sitt eget verk, så godt som han vil. Sånt er svært frustrerende. Englene blir også rammet av forvirringen. De blir trukket mellom det åndelige, ideelle og den materielle virkelighet. Her ligger motivasjonen bak Henrik Vankels interesse for engler. Han gjenkjenner seg i dem.

Historien om Kain, Abel og Noa skisserer et arketypisk familiedrama. Forfatteren Karl Ove Knausgård gjør språket i denne delen ungt. Digresjonene og rikdommen på metaforer i første bok og i resten av ‘En tid for alt’ er tonet ned. Verden er for ny til å ha den samme historiske klangbunnen som en fortelling fortalt i dag.

De to historiene som går tilbake nesten helt til begynnelsen var lenger enn jeg hadde ventet, men de holder interessen min. Henrik Vankels forhold til broren og faren blir forklart mytologisk på en ypperlig måte.

Alt er vakkert og tankevekkende. Likevel gnager tvilen i meg om antall ord er for stort. ‘The house of leaves’ av Mark Z. Danielewski bruker noe av samme teknikk, men dekonstruerer samtidig ideen.

Mesteparten av ’The house of leaves’ forteller om en mann som finner et rom i et hus som er større enn det som er fysisk mulig. Etterhvert som han undersøker begynner det å strekke seg ut og vokse. Jo mer han utforsker, jo større blir rommet, helt til det blir en uendelig labyrint. Alt er imidlertid kun nye tomme rom og ganger. Han går i dagevis inne i huset, men kommer ingen vei og går seg vill. Først i epilogen kan man begynne å gjette seg til den psykologiske krisen som utløser fantasien.

Igjen er spørsmålet, fortjener noe man kan beskrive i en setning å utbroderes over hundrevis av sider, uansett hvor vakkert og engasjerende det er? Alle som har kommet så langt i artikkelen vil kanskje tenke det samme om denne bokomtalen.

Når Henrik Vankel dukket opp på de siste sidene slipper Karl Ove Knausgård stadig nye, elegante tankebomber. Så på de siste 6 sidene synes også jeg det blir for mye og ekstrem skamfølelse. Aldri har en avslutning ødelagt så mye for meg. Nå er også min tålegrense for skam overskredet, så jeg håper Knausgård kan bruke fantasien og skrivingen på noe annet i neste bok.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: