Sluggermillionærer

På økonomisidene i Aftenposten har det brutt ut full kamp mellom tidligere konsernsjef i Orkla Jens P. Heyerdahl og eks-Rimisjef Stein Erik Hagen. Sistnevnte hadde for noen dager siden en interessant kronikk om eierskap i norsk næringsliv.

Artikkelen sveiper innom temaer som offentlig eierskap og rollen til mindre eiere. Det som utløste Orkla-sjefens vrede var nok dette avsnittet om overivrig ledere i selskaper med svake styrer:

«Det siste tiåret har vist at den største trusselen mot langsiktig verdiskaping er disposisjoner som konsernsjefer i «eierløse» selskaper foretar for å berike seg selv, og bygge opp en personlig maktbase i så vel selskapet som i samfunnet… For å forhindre slike situasjoner er det nødvendig med aktive eiere som følger opp selskapet, deltar i de styrende organer, og som tør stille kritiske spørsmål og være uenig med ledelsen. Uenighet er ikke noe mål, men det må bygges større toleranse for uenighet i styrerommene. For som det heter: Der alle tenker likt, tenker ingen.»

I et intervju bekrefter Stein Erik Hagen at han blant annet tenkte på den rollen Jens P. Heyerdahl har spilt i Orkla.

Hvordan velger han så å svare på kritikken? Ved å ta den personlig, til tross for at navnet ikke er nevnt i kronikken overhodet. I Heyerdahls svar står det ikke et ord om de prinsipielle sidene av saken. Alt dreier seg om å forsvare seg selv som person.

Snakk om å score selvmål.

Toppen blir nådd når han trekker frem oppsigelsen av Finn Jebsen som et brudd på regler i arbeidslivet.

En fallskjerm er ingen kompensasjon. Det er en risikopremie for å bli sparket på kort varsel på tynt grunnlag. Jeg synes det er helt greit, innenfor rimelighetens grenser. Alle ledere med millionavtale som klager på oppsigelsesgrunnlaget burde omgående finne seg i å finne få vanlig avtale for etterlønn også. Bort med millionene til Jebsen!

Min interesse er maktfordelingen mellom styret og ledelsen i et firma. Jens P. Heyerdahls fornærmede reaksjon og forsvar tyder på at balansen har vært forykket i Orkla. Hagen vil nok si at det var nødvendig å kaste Jebsen fordi han sto for samme holdningen, men det kan også være at den tidligere Rimi-sjefen vil gi styret og de store eierne en for stor rolle i driften av firma.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: