Underholdende reklame

Gullfisken og norsk reklame er jeg temmelig lei. Den er litt for desperat etter å være morsom, litt som en kristenruss som hele tiden skal vise hvor festelig han er.

Adidas-reklamen som vises på kino nå fascinerer mange jeg har snakket med. Den foregår i en drømmeaktig, dataspillverden. Stemningen sitter i lenger enn de fleste filmer. Nå har jeg funnet forklaringen! Verket er regissert av Spike Jonze, mannen bak noen av de beste musikkvideoene de siste årene, samt ‘Being John Malkovich’ og ‘Adaption’.

En versjon ute på nettet er noe lenger enn den som vises på kino. Innledningen bygger opp stemningen enda litt mer før hovedpersonen detter ned i en Alice-verden med Mario-overtoner. Musikken blir sunget av vokalist Karen O fra Yeah Yeah Yeah.

Levi’s lykkes ikke like godt med sin variasjon på Shakespeares ‘En midtsommernattsdrøm’, men kontrasten mellom skaldens poesi og en tøff gatescene er stemningsfull.

Humor er selvsagt bra til sitt bruk, hvis den er en målrettet del av budskapet som skal kommuniseres. Anti-røykekampanjen ‘Fair Enough‘ har laget en serie med sitcom-lignende episoder.

Hver del er en presentasjon av en virkelig markedsføringsidé tobakksindustrien har lansert. Forslaget er selvsagt utrolig siderumpa, av typen klistremerker som følger med røyken og interessante analyser av hvordan man skal nå ‘hipster’ ungdom. Rulletekst, musikk og hermetisk latter gjør at man tenker på de typisk amerikanske komedieshowene som også ruller over norske skjermer.

For å forstå ironien må tilskueren være smart og mediavant. Tobakksindustrien blir fremstilt som gamlinger som desperat prøver å forstå ungdommen (omtrent som i den siste reklamen for BI, ‘ungdommen er visst interessert i internett og jakkas’).

Underforstått er spørsmålet i anti-røykekampanjen: Er det disse tullingene du vil assosieres med? Vinklingen virker langt mer vellykket enn den evige skremselspropagandaen som kjøres i Norge.

Marerittet for krampekreative markedsføringsfolk for sketsjereklamer må være å bli kommentert av Hilde Hummelvold på Pausefisken, samt alle hennes kolleger verden rundt. Så hvorfor ikke prøve noe annet enn flaue vitser og amerikanske klisjeer?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: