Meta: Skjevt blikk på norsk politikk

Tor Andre kommenterer kommentatorne og kritiserer kritikerne.

For små tankebomber om norsk politikk er Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv en velsignelse. Han beskriver det daglige skuespillet i media på en måte som nærmest er en genre i seg selv. ‘Skisse’ ser jeg det står over lørdagens artikkel. Det betegner nok problemet med å plassere kommentarene hans.

Alstadheim har helt tydelig god greie på politikk og kjenner spillet til bunns. Artiklene jeg har merket meg tar utgangspunkt i små, ofte humoristiske observasjoner.

Teknikken har likhetstrekk med feminisme i måten den omdefinerer hva som er viktig. Humoren og teksten er helt klart skrevet av en mannlig journalist, men noe i stilen minner meg om en tidlig Sissel Benneche Osvold (hun har blitt mer traust og konvensjonell de siste årene, har hun ikke?).

Lørdag skrev han om venstreleder Lars Sponheims landsmøtetale under tittelen ‘En glad gutt 2’:

«Sponheim snakket om å «ruste opp innholdet i skolen ved å ruste opp lærerne» – og kjente litt på barten. Han snakket om klassisk naturvern og vern av vassdrag – og strøk seg over skjegget. Han snakket om kamp mot fattigdom – og klødde seg i skjegget. Han snakket om et sterkere FN – og gned skjegget kraftig. Det kunne nesten virke som om han lurte på om det fremdeles satt fast.»

Jeg har ofte fått meg en skoggerlatter over kommentarene, men Alstadheim er veldig avhengig av å treffe med de humoristiske detaljene sine. I tillegg til å være morsomme bør de si noe relevant og nyttig om politikken. Noen ganger virker det som om humoren er viktigere enn poenget.

Som vanlig er Dagens Næringsliv gjerrig med artikler på nettet, men lørdagsavisen er det uansett verdt å kjøpe for fyldig magasinstoff. Han skriver som regel en kommentarartikkel der.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: