Stakkars Norge!

Norgesvenn Bruce Bawner slår til igjen med et kritisk blikk på gamlelandet, denne gangen i New York Times.

Søndagens artikkel beskriver først en del av hans egne opplevelser av å bo i Norge: Folk kjører stort sett i gamle vrak, bruker utrangert kjøkkenutstyr og er så fattige at de spiser matpakke til lunsj. Beskrivelsen gir assosiasjoner til en reise til Sovjet på 80-tallet.

Deretter tar han for seg en lang rekke sammenlignende økonomiske undersøkelser som viser at justert for prisnivå er nordmenn lutfattige. Sannsynligvis blant de med dårligst råd i Vesten, er konklusjonen hans.

Kan være fristende å bli indignert og påstå at han ikke skjønner Norge. Dessverre tror jeg han har temmelig rett og at klisjéen om at vi er et av verdens rikeste land er litt på siden i forhold til virkeligheten.

Nå skyldes noen av forskjellene prioriteringer (mer til offentlige tjenester og mindre låneopptak til privat forbruk), men noe skyldes også vanetenking og samfunnsmønstre vi er så fastgrodd i at det nærmest er umulig å komme ut av dem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: